Drugi rozbiór i powstanie kościuszkowskie w świetle korespondencji Ottona Heinricha Igelströma - Anipiarkou, Vadzim (Kwartalnik Historyczny, 2024)
Korespondencja Ottona Heinricha Igelströma z Katarzyną II i jej faworytem Płatonem Zubowem nie tylko daje wgląd w szczegóły działań Inflantczyka na stanowisku rosyjskiego generała en chef i ambasadora w Rzeczypospolitej w latach 1793– 1794, ale pozwala też na lepsze zrozumienie strategii Rosji podczas dławienia powstania kościuszkowskiego wybuchłego w następstwie II rozbioru Rzeczypospolitej. Najważniejszym elementem tej strategii było przeniesienie większości koronnych i litewskich żołnierzy do służby rosyjskiej oraz wykorzystanie w razie potrzeby pozostałego terytorium Rzeczypospolitej jako teatru ewentualnej wojny między Cesarstwem Rosyjskim a Prusami. Plany te pokazują też nieliczenie się Petersburga z politycznymi kosztami osiągniecia swoich celów, włącznie z ryzykiem wybuchu w Polsce powstania.