Repatrianci versus gdańszczanie. Rywalizacja o zasoby mieszkaniowe Gdańska w latach 1955–1959 i jej skutki - Bykowska, Sylwia (Kwartalnik Historyczny, 2026)
Na fali procesów „odwilży październikowej” i chwilowego otwarcia granic państwa w połowie lat pięćdziesiątych XX w. doszło do wznowienia masowych migracji z Polski do Niemiec i z ZSRS do Polski. Do Gdańska w latach 1955–1959 repatriowało się około 5,5 tys. osób zza wschodniej granicy. Artykuł omawia spór o dostęp do zasobów mieszkalnych zostawionych przez rodziny wyjeżdżające z Gdańska za Odrę. Wzięli w nim udział rodzimi mieszkańcy miasta starający się o rekompensatę za wywłaszczenia z pierwszych lat po zakończeniu II wojny światowej oraz świeżo przybyli osiedleńcy z ZSRS.