O „właściwą busolę postępowania”. Dylematy komunistów Spartakusa (1939–1941) - Kowalczyk, Elżbieta (Kwartalnik Historyczny, 2026)
Artykuł analizuje działalność warszawskiej grupy komunistycznej Spartakus w latach 1939–1941, ukazując ją jako studium konfliktu między dążeniem młodych działaczy do podmiotowości a silnie zinternalizowaną dyscypliną ideologiczną odziedziczoną po Kominternie. Na podstawie materiału wspomnieniowego przedstawiono narastające napięcia między dwoma frakcjami, różnice wizji politycznych oraz wpływ środowisk starszych działaczy komunistycznych na wewnętrzne decyzje grupy. Dzieje Spartakusa ujawniają mechanizmy kształtujące postawy komunistów w warunkach okupacji niemieckiej oraz proces wygaszania oddolnych inicjatyw politycznych na rzecz lojalności wobec międzynarodowego centrum ruchu komunistycznego.