Kto (i kiedy) podpisał konfederację warszawską 1573 roku? O uczestnikach zjazdu konwokacyjnego w pierwszym bezkrólewiu - Kalinowski, Emil (Kwartalnik Historyczny, 2024)
Konwokacja warszawska ze stycznia 1573 r. była przełomowym momentem w dziejach bezkrólewia po śmierci Zygmunta II Augusta. Pośród innych istotnych decyzji tego zgromadzenia poczesne miejsce zajmuje uchwalenie konfederacji generalnej, zwanej odtąd warszawską, która przeszła do historii jako pomnik staropolskiej tolerancji religijnej. Z tego powodu kwestia ustalenia sygnatariuszy tego aktu budziła duże zainteresowanie. Tak zwany pierwszy tekst konfederacji, spisany w styczniu 1573 r. na papierze, zaginął. Listę osób pod nim podpisanych przechowała jednak oblata warszawska, niesłusznie dotąd uważana za poelekcyjną.