Zaangażowanie, unikanie, odmowa współpracy. Marian Jurczyk wobec Służby Bezpieczeństwa (1977–1980) - Siedziako, Michał (Kwartalnik Historyczny, 2024)
Artykuł omawia relacje jednego z późniejszych liderów NSZZ „Solidarność” Mariana Jurczyka ze Służbą Bezpieczeństwa, które miały miejsce latach siedemdziesiątych XX wieku. Policja polityczna inwigilowała wówczas środowisko byłych działaczy strajkowych z grudnia 1970 – stycznia 1971 r. w Stoczni Szczecińskiej, w tym Jurczyka. W ramach podejmowanych działań zbierano informacje o poszczególnych osobach i starano się kontrolować ich działania wymierzone przeciwko panującym realiom politycznym. Jurczyka zwerbowano do współpracy w 1977 r., faktycznie zakończyła się ona w 1979 r. Po raz ostatni próbowano skłonić go do kontaktów agenturalnych, kiedy stanął na czele strajków w Szczecinie latem 1980 r., ale po jego odmowie wyrejestrowano go z ewidencji SB w 1981 r.