Nietolerancyjna konfederacja warszawska. O znaczeniu swobód wyznaniowych w 1573 roku - Ptaszyński, Maciej (Kwartalnik Historyczny, 2024)
Artykuł dotyczy interpretacji znaczenia konfederacji warszawskiej, dokumentu przygotowanego podczas bezkrólewia w styczniu 1573 r., a następnie zatwierdzanego przez monarchów panujących w Rzeczypospolitej. Ponieważ dokument ten stanowił podstawę wyznaniowej koegzystencji przez następne dwa stulecia, w historiografii zwykle określany jest jako wyjątkowo tolerancyjny. Artykuł podważa tę interpretację przez wskazanie na nieprecyzyjne użycie terminu „tolerancja” oraz na znaczenie recepcji nocy św. Bartłomieja w momencie uchwalenia konfederacji.