Dochodzenia w sprawach o obrazę czci i pamięci Marszałka Józefa Piłsudskiego z lat 1935–1939 (wybrane przypadki) - Gołaszewski, Łukasz (Kwartalnik Historyczny, 2023)
Artykuł z zakresu historii prawa karnego dotyczy przypadków lżenia chronionego prawem imienia marszałka Józefa Piłsudskiego. Autor w oparciu o akta prokuratury z Białegostoku i Lublina w perspektywie mikrohistorii opisuje wybrane przypadki ścigania sprawców tego rodzaju przestępstw.