2D and 3D culture of stem cells - Bieńko, Karolina; Leszcz, Monika; Białek, Justyna; Więckowska-Deroń, Marta; Ćwik-Błotnicka, Dominika; Borczyk, Joanna (Journal of Education, Health and Sport, 2023)
Wstęp i cel: Komórki macierzyste są szeroko stosowane w wielu naukach, szczególnie w chorobach. Dzięki swoim właściwościom proliferacyjnym i zdolności do tworzenia się w innych elementach organizmu zastosowanie w mechanizmie regeneracyjnym, przy zachowaniu charakterystycznych parametrów oparzeń, odbudowie układu krwiotwórczego. później je pozyskać z wielu dzieci m.in. składników tłuszczowej, szpiku kostnego, krwi pępowinowej czy mleka kobiecego. Obecny stan wiedzy: Dlatego ważne jest, aby wykorzystać metodę hodowli, dzięki której w krótkim czasie możemy uzyskać wyniki badań, które pozwolą wykonać życie i zróżnicowanie się w innych typach. Do hodowli jest uzyskiwana ilość ilości energii, źródło węgla, składniki odżywcze i powietrze. Najpowszechniej jest metodą 2D, która jest dość tania i skuteczna do wykonania. Metoda 3D, choć droższa i wyższa pracochłonna, jest wyższa wydajna. Metodą 3D, czyli sferyczną, mamy możliwość uzyskania środowiska, które zapewnia warunki in vivo, których nie uzyskujemy metodą 2D. Komórki hodowane sferycznie dobrze bodźce ze środowiska w trzech wymiarach, na poziomie komórka-komórka i komórka-macierz zewnątrzkomórkowa.Wykorzystaj dodatkowy przepływ cytokin, składników odżywczych, czynników wzrostu i chemokin. Wnioski: W przyszłości metoda 3D może wyprzeć metody hodowli 2D. Zapewnij warunki zbliżone do tych w wynikach, możemy ocenić wyniki testów analizowanych na zwierzętach. Obecnie w takich kulturach coraz częściej testuje się leki stosowane w onkologii i określa się ich efekt terapeutyczny.