Laparoscopic myomectomy in the treatment of large myomas – unnecessary risk or effective method? - Ozga, Alicja Maria; Obuchowska, Aleksandra; Standyło, Arkadiusz; Wójcik, Justyna; Skorupski, Paweł (Journal of Education, Health and Sport, 2020)
Introduction: Mięśniaki macicy są najczęstszymi łagodnymi guzami macicy. Większość mięśniaków przebiega bezobjawowo i nie wymaga interwencji lekarskiej, jednak jeśli tak się dzieje, podstawą terapii pozostaje dostęp chirurgiczny. Miomektomia to jedna z chirurgicznych metod usuwania mięśniaków dla osób chcących zachować płodność. W dzisiejszych czasach udoskonalono techniki operacyjne i opracowano metody mniej inwazyjne, takie jak laparoskopowa miomektomia (LM). Jednak bezpieczeństwo i skuteczność LM jest dobrze udokumentowana w przypadku mięśniaków średniej wielkości. Dostęp laparoskopowy w przypadku większych guzów macicy (średnica> 10 cm) może budzić kontrowersje i może stanowić wyzwanie ze względu na możliwe trudności. Cel, powód: Ocena skuteczności, wyzwań technicznych i powikłań LM w leczeniu dużych mięśniaków. Materiały i metody: Przeszukaliśmy bazy danych Pubmed, Springer Link i ResearchGate. Wyniki: Systematyczne analizy zakwalifikowane do tego przeglądu sugerowały, że pomimo wielu możliwych komplikacji i trudności, metoda może być z powodzeniem stosowana przez doświadczonego specjalistę. Jednak leczenie LM w dużych mięśniakach jest nadal rzadkie, a dane na ten temat są nadal ograniczone. Wnioski: Miomektomia laparoskopowa może być alternatywną metodą leczenia dużych mięśniaków. Chirurgia laparoskopowa dużych mięśniaków LM może stanowić wyzwanie, a skuteczność takiego leczenia zależy od umiejętności chirurga. Metoda jest również przydatna u kobiet rozważających ciążę.