Physical activity in the perinatal period - Iwanowicz-Palus, Grażyna Jolanta; Krysa, Justyna; Kipa, Magdalena; Dziaduszek, Katarzyna; Żółkiewska, Beata (Journal of Education, Health and Sport, 2017)
Regularna aktywność fizyczna jako jeden z podstawowych elementów zdrowego stylu życia jest silnie zalecana kobietom w okresie okołoporodowym. Celem pracy jest przedstawienie form aktywności fizycznej kobiet w okresie okołoporodowym i ich wpływu na zdrowie oraz przebieg tego okresu życia kobiety. Aktywność fizyczna w okresie okołoporodowym jest korzystna dla funkcjonowania wielu układów w organizmie, w tym układu kostno-stawowego, układu mięśniowo-więzadłowego, płucnego i / lub sercowo-naczyniowego. Ma pozytywny wpływ na zdrowie matki i dziecka, zarówno w sferze fizycznej, jak i mentalnej. Kobieta jest spokojna, ponieważ zna ćwiczenia, które umożliwiają lepsze przygotowanie do porodu i połogu. Kobiety mogą wybierać spośród wielu działań, które są bezpieczne dla ciąży i zalecane również w połogu. Mogą brać udział w specjalnych zajęciach organizowanych przez szkoły rodzenia i kluby fitness. Niestety większość kobiet nie jest zainteresowana aktywnością w okresie okołoporodowym.