Change of jumping abilities and power in dancers after two years of training - Tomaszewski, Krzysztof; Szulc, Adam; Buśko, Krzysztof (Journal of Education, Health and Sport, 2017)
Celem pracy było porównanie wysokości wyskoku i mocy kończyn dolnych w wyskokach ACMJ (Akimbo counter-movement jump), CMJ (Counter-movement jump) i SPJ (Spike jump) osób uprawiających taniec współczesny po dwuletnim okresie szkolenia. W badaniu uczestniczyło 10 dziewcząt uprawiających taniec współczesny, z których tylko 5 powtórzyło pomiary po dwuletnim cyklu szkolenia. Pomiaru mocy i wysokości wyskoku dokonano w wyskokach ACMJ, CMJ i SPJ na platformie dynamometrycznej. Moc maksymalna rozwijana w wyskokach ACMJ (99,6%), CMJ (114%) i SPJ – 12% uległa istotnemu zwiększeniu. Wysokość uniesienia środka masy ciała w wyskoku ACMJ, CMJ i SPJ nie różniła się istotnie między pierwszym i drugim pomiarem. Dwuletni cykl szkoleniowy spowodował istotne zwiększenie mocy w wyskokach ACMJ, CMJ i SPJ, któremu nie towarzyszyła istotna poprawa skoczności u tancerek uprawiających taniec współczesny. Abstract The aim of the study was to compare the height of jump and power of the akimbo counter-movement jump (ACMJ), counter-movement jump (CMJ) and spike jump (SPJ) in modern dance participants after two years of training. Ten girls participated in the study, of which only 5 repeated the measurements after two years of training. Power and height of jump were made in ACMJ, CMJ and SPJ jumps on a dynamometer platform. Maximum power developed in ACMJ (99.6%), CMJ (114%) and SPJ - 12% increased significantly. Height of rise of the body mass center in ACMJ, CMJ and SPJ did not differ significantly between first and second measurements. The two-year training cycle resulted in a significant increase in the power in all the jumps, which was not accompanied by a significant improvement in height of jump in modern dance dancers.