Wpływ prądów TENS średniej częstotliwości na czynność bioelektyczną mięśni prostowników nadgarstka = The influence of mid-frequency TENS currents on bioelectrical activity of the wrist extensor muscles - Srokowski, Grzegorz; Piekorz, Zuzanna; Siedlaczek, Marcin; Kowalik, Tomasz; Paduch, Daria; Srokowska, Anna; Zukow, Walery (Journal of Education, Health and Sport, 2015)
Srokowski Grzegorz, Piekorz Zuzanna, Siedlaczek Marcin, Kowalik Tomasz, Paduch Daria, Srokowska Anna, Zukow Walery. Wpływ prądów TENS średniej częstotliwości na czynność bioelektyczną mięśni prostowników nadgarstka = The influence of mid-frequency TENS currents on bioelectrical activity of the wrist extensor muscles. Journal of Education, Health and Sport. 2015;5(9):768-791. ISSN 2391-8306. DOI http://dx.doi.org/10.5281/zenodo.44371 http://ojs.ukw.edu.pl/index.php/johs/article/view/2015%3B5%289%29%3A768-791 https://pbn.nauka.gov.pl/works/688573 Formerly Journal of Health Sciences. ISSN 1429-9623 / 2300-665X. Archives 2011–2014 http://journal.rsw.edu.pl/index.php/JHS/issue/archive Deklaracja. Specyfika i zawartość merytoryczna czasopisma nie ulega zmianie. Zgodnie z informacją MNiSW z dnia 2 czerwca 2014 r., że w roku 2014 nie będzie przeprowadzana ocena czasopism naukowych; czasopismo o zmienionym tytule otrzymuje tyle samo punktów co na wykazie czasopism naukowych z dnia 31 grudnia 2014 r. The journal has had 5 points in Ministry of Science and Higher Education of Poland parametric evaluation. Part B item 1089. (31.12.2014). © The Author (s) 2015; This article is published with open access at Licensee Open Journal Systems of Kazimierz Wielki University in Bydgoszcz, Poland and Radom University in Radom, Poland Open Access. This article is distributed under the terms of the Creative Commons Attribution Noncommercial License which permits any noncommercial use, distribution, and reproduction in any medium, provided the original author(s) and source are credited. This is an open access article licensed under the terms of the Creative Commons Attribution Non Commercial License (http://creativecommons.org/licenses/by-nc/3.0/) which permits unrestricted, non commercial use, distribution and reproduction in any medium, provided the work is properly cited. This is an open access article licensed under the terms of the Creative Commons Attribution Non Commercial License (http://creativecommons.org/licenses/by-nc/3.0/) which permits unrestricted, non commercial use, distribution and reproduction in any medium, provided the work is properly cited. The authors declare that there is no conflict of interests regarding the publication of this paper. Received: 25.08.2015. Revised 25.09.2015. Accepted: 30.09.2015. Wpływ prądów TENS średniej częstotliwości na czynność bioelektyczną mięśni prostowników nadgarstka The influence of mid-frequency TENS currents on bioelectrical activity of the wrist extensor muscles Grzegorz Srokowski1, Zuzanna Piekorz1, Marcin Siedlaczek1, Tomasz Kowalik2, Daria Paduch1, Anna Srokowska2, Walery Zukow3 1. Katedra Fizjoterapii Zakład Kinezyterapii i Masażu Leczniczego, UMK w Toruniu CM im. L. Rydygiera w Bydgoszczy, ul. Techników 3, 85- 000 Bydgoszcz 2. Katedra i Zakład Podstaw Kultury Fizycznej, UMK w Toruniu CM im. L. Rydygiera w Bydgoszczy, ul. Świętojańska 20, 85- 077 Bydgoszcz 3. Wydział Kultury Fizycznej, Zdrowia i Turystyki, Uniwersytet Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy Korespondencja: Grzegorz Srokowski, Katedra Fizjoterapii Zakład Kinezyterapii i Masażu Leczniczego, UMK w Toruniu CM im. L. Rydygiera w Bydgoszczy, ul. Techników 3 85 - 810 Bydgoszcz, g.srokowski@gmail.com Anna Srokowska, Katedra i Zakład Podstaw Kultury Fizycznej, UMK w Toruniu CM im. L. Rydygiera w Bydgoszczy, ul. Świętojańska 20, 85 - 077 Bydgoszcz, a.srokowska@cm.umk.pl Streszczenie Wstęp: W świecie dynamicznego rozwoju techniki i nauki, z których człowiek czerpie wiele korzyści, łatwo jest spotkać na drodze przeszkody, które są zagrożeniem dla naszego zdrowia oraz prawidłowego funkcjonowania. Cel pracy: Istotnym problemem badawczym jest wpływ poszczególnych zabiegów fizykalnych na konkretną grupę mięśniową. Dzięki badaniom za pomocą EMG możemy skutecznie ocenić skutki terapii po zastosowaniu prądów TENS średniej częstotliwości. Celem pracy była analiza z wykorzystaniem EMG, wpływu prądów TENS średniej częstotliwości na czynność bioelektryczną mięśni prostowników nadgarstka. Wyniki badań własnych: Szczegółowe wyniki przeprowadzonych badań przedstawiono w tabelach i zilustrowano wykresami. Materiał i metoda: W badaniach uczestniczyło 19 osób, które nie zgłosiły większych dolegliwości ze strony badanej grupy mięśniowej. W grupie badawczej uczestniczy zarówno kobiety jak i mężczyźni. Głównym narzędziem badawczym, które pozwoliło na analizę badań był pomiar za pomocą EMG, gdzie została oceniona czynność bioelektryczna (rónica potencjałów) mięśni w spoczynku, podczas skurczu koncentrycznego w ruchu zgięcia grzbietowego nadgarstka oraz wykonanie próby maksymalnego skurczu dowolnego MVC. Analiza zapisu EMG mięśnia prostownika promieniowego nadgarstka oraz prostownika łokciowego nadgarstka wykazała spadek częstotliwości wyładowań bioelektrycznych mięśnia pod wpływem działania prądów TENS średniej częstotliwości. Wnioski 1. Analiza zapisu EMG mięśnia prostownika promieniowego nadgarstka oraz prostownika łokciowego nadgarstka wykazała spadek częstotliwości wyładowań bioelektrycznych mięśnia pod wpływem działania prądów TENS średniej częstotliwości. Badanie to pozwala na obiektywne udokumentowani aktywności mięśni zaangażowanych w ruch podczas czynności funkcjonalnych. 2. Kinezjologiczne EMG pozwala na szybką i skuteczną możliwość weryfikacji działania prądów TENS podczas postępowania rehabilitacyjnego, jest skuteczną metodą terapeutyczną. Słowa klucze: elektrostymulacja, TENS, EMG. Abstract Introduction: In the world with dynamic progress in technology and science where human is taking a lot benefits. Its easy to meet on our way obstacles which are dangerous for our health and proper functioning of the body. The aim of the study: Main problem of research is influence invidual physical treatments on specific group of muscles. Because of surveys where we are using EMG we can successfully judge effects of therapy after we used currents TENS with midium frequency. Purpose of my thesis was analysis influence of currents TENS with midium frequency on bioelectric function of muscles rectifiers wrist. Material and methods: In reasearch took part 19 people, which didn't say anything about disorder with tested group of musles. In this group took part women and mans. The main instrument which allowed for analysis researches was survey with help EMG where we valued bioelectric function (potentials difference) not active muscles during concentrix contraction astir tergal flexion of wrist and make test of maximum any contraction - MVC. Analysis of record sEMG muscle rectifier radial of wrist and muscle rectifier cubital of wrist showed decrease in frequency bioelectric dischargers of muscle because of work currents TENS with midium frequency. Results of the study: The detailed results of the study are presented in tables and illustrated on the graphs Conclusions: 1. Analysis of the ECG radial wrist extensor muscle and ulnaris showed a decrease in firing rate of bioelectric muscle under the influence of currents of medium frequency TENS. This study allows for an objective document activity involved in muscle movement during functional activities. 2. Kinesiology EMG allows for quick and effective action possible to verify TENS currents during the rehabilitation procedure, it is an effective therapeutic method. Key words: electrostimulation, TENS, EMG.