Wykorzystanie nowoczesnych metod fizjoterapeutycznych w zesztywniającym zapaleniu stawów kręgosłupa = The use of modern methods of physiotherapy in ankylosing spondylitis - Dembowski, Łukasz; Dudek, Paula; Ciesielska, Natalia; Stemplowski, Wojciech; Sokolowski, Remigiusz; Filipska, Karolina; Zukow, Walery (Journal of Education, Health and Sport, 2015)
Dembowski Łukasz, Dudek Paula, Ciesielska Natalia, Stemplowski Wojciech, Sokolowski Remigiusz, Filipska Karolina, Zukow Walery. Wykorzystanie nowoczesnych metod fizjoterapeutycznych w zesztywniającym zapaleniu stawów kręgosłupa = The use of modern methods of physiotherapy in ankylosing spondylitis. Journal of Education, Health and Sport. 2015;5(8):145-158. ISSN 2391-8306. DOI 10.5281/zenodo.27864 http://dx.doi.org/10.5281/zenodo.27864 http://ojs.ukw.edu.pl/index.php/johs/article/view/2015%3B5%288%29%3A145-158 https://pbn.nauka.gov.pl/works/607000 POL-index https://pbn.nauka.gov.pl/polindex/browse/article/article-38a8442b-5ab9-4ec2-97a2-0fdb1db836e2 Formerly Journal of Health Sciences. ISSN 1429-9623 / 2300-665X. Archives 2011–2014 http://journal.rsw.edu.pl/index.php/JHS/issue/archive Deklaracja. Specyfika i zawartość merytoryczna czasopisma nie ulega zmianie. Zgodnie z informacją MNiSW z dnia 2 czerwca 2014 r., że w roku 2014 nie będzie przeprowadzana ocena czasopism naukowych; czasopismo o zmienionym tytule otrzymuje tyle samo punktów co na wykazie czasopism naukowych z dnia 31 grudnia 2014 r. The journal has had 5 points in Ministry of Science and Higher Education of Poland parametric evaluation. Part B item 1089. (31.12.2014). © The Author (s) 2015; This article is published with open access at Licensee Open Journal Systems of Kazimierz Wielki University in Bydgoszcz, Poland and Radom University in Radom, Poland Open Access. This article is distributed under the terms of the Creative Commons Attribution Noncommercial License which permits any noncommercial use, distribution, and reproduction in any medium, provided the original author(s) and source are credited. This is an open access article licensed under the terms of the Creative Commons Attribution Non Commercial License (http://creativecommons.org/licenses/by-nc/3.0/) which permits unrestricted, non commercial use, distribution and reproduction in any medium, provided the work is properly cited. This is an open access article licensed under the terms of the Creative Commons Attribution Non Commercial License (http://creativecommons.org/licenses/by-nc/3.0/) which permits unrestricted, non commercial use, distribution and reproduction in any medium, provided the work is properly cited. The authors declare that there is no conflict of interests regarding the publication of this paper. Received: 05.06.2015. Revised 15.07.2015. Accepted: 12.08.2015. Wykorzystanie nowoczesnych metod fizjoterapeutycznych w zesztywniającym zapaleniu stawów kręgosłupa The use of modern methods of physiotherapy in ankylosing spondylitis Łukasz Dembowski1, Paula Dudek1, Natalia Ciesielska1, Wojciech Stemplowski1, Remigiusz Sokolowski1, Karolina Filipska1, Walery Zukow2 1Katedra i Klinika Geriatrii, Collegium Medicum w Bydgoszczy, Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu 2Wydział Kultury Fizycznej, Zdrowia i Turystyki, Uniwersytet Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy Abstrakt Wstęp. Zesztywniające zapalenia stawów kręgosłupa (ZZSK) jest chorobą reumatyczną zaliczaną do grupy spondyloartropatii zapalnych, obejmującą stawy, aparat więzadłowo-ścięgnisty kręgosłupa oraz stawy krzyżowo-biodrowych. ZZSK prowadzi do stopniowego ograniczenia ruchomości kręgosłupa oraz szeregu zmian w postawie pacjenta. Zastosowanie nowoczesnych technik w połączeniu ze standardową procedurą fizjoterapeutyczną, może przyczynić się do zwiększenia efektu terapeutycznego. Cel. Przedstawienie nowoczesnych metody fizjoterapeutycznych stosowanych u osób z ZZSK. Materiały i metody. Dokonano przeglądu 44 doniesień naukowych, obejmujących swą tematyką postępowanie fizjoterapeutyczne u pacjentów z ZZSK. Posługując się kluczowymi: zesztywniające zapalenie stawów kręgosłupa (ankylosing spondylitis), fizjoterapia (physiotherapy), choroby reumatyczne (rheumatic diseases), usprawnianie (improving), metody fizjoterapeutyczne (kinesitherapy methods) przeszukano bazy bibliograficzne Medline, Web of Scientes, EBSCO HOST, ScienceDirect oraz Google Scholar. Wnioski. Na podstawie przeglądu literatury można stwierdzić, iż istnieje szereg alternatywnych metod, które mogłyby wspomagać standardowe procedury terapeutyczne stosowane w osób z ZZSK. Jednakże, w dalszym ciągu brak jest jednoznacznych i wiarygodnych dowodów na temat skuteczności większości z nich. Zatem można uznać że, prowadzenie badań klinicznie istotnych zgodnych z domeną Evidence Based Medicine (EBM), pomogłoby w rozstrzygnięciu tej kwestii. Abstract Admission. Ankylosing spondylitis (AS) is a rheumatic disease that belongs to the group of inflammatory spondyloarthropatia, including the joints, the ligamentotendos apparatus cross flow spine and hip joints. AS leads to a gradual reduction in spinal mobility and a number of changes in the attitude of the patient. The use of modern techniques in combination with the standard procedure of physiotherapy, can contribute to increasing the therapeutic effect. Purpose. Presentation of the modern physiotherapy methods used in patients with AS. Materials and methods. A review of 44 scientific reports, including its theme proceedings physiotherapy in patients with ankylosing spondylitis. Using the key: ankylosing spondylitis (ankylosing spondylitis), physiotherapy (physiotherapy), rheumatic diseases (rheumatic diseases), improvement (Improving), physiotherapy methods (kinesitherapy methods) bibliographic databases were searched Medline, Web of Scientes, EBSCO HOST, ScienceDirect and Google Scholar. Conclusions. Based on a review of literature it can be stated that there are a number of alternative methods which could help the standard therapeutic procedures used in people with AS. However, there is still no clear and reliable evidence on the effectiveness of most of them. Thus, it can be considered that, by conducting studies consistent with clinically relevant domain Evidence Based Medicine (EBM), would help in resolving this issue. Słowa kluczowe: zesztywniające zapalenie stawów kręgosłupa, ZZSK, fizjoterapia, choroby reumatyczne, usprawnianie, metody kinezyterapeutyczne, rozluźnianie mięśniowo-powięziowe, punkty spustowe, kinesiology taping, PNF. Key words: ankylosing spondylitis, physiotherapy, rheumatic diseases, improving, kinesitherapy methods, myofascial release, trigger points, kinesiology taping, PNF.