Teoretyczne i praktyczne przesłanki zwrócenia do teorii aksjologicznej szkolenia zawodowego pielęgniarek - Pelekh, Yurii; Kłymchuk, Olena (Journal of Education, Health and Sport, 2017)
W prace zostały określone teoretyczne i praktyczne przesłanki zwrócenia do teorii aksjologicznej szkolenia zawodowego pielęgniarek. Przedstawiono aktualność przyciągnięcia systemowo-wartościowego podejścia w procesie przygotowania zawodowego pielęgniarek na tle aktualnych zadań reformowania systemu ochrony zdrowia na Ukrainie. Dorzeczność i pilność całościowej składowej szkolenia zawodowego pielęgniarek argumentowana przepisami aktualnych normatywnych aktów prawnych i dokumentów urzędowych skierowanych na reformowanie i udoskonalenie szkolenia przyszłych pielęgniarek zwłaszcza w warunkach reformowania wykształcenia wyższego Ukrainy w kontekście zadań eurointegracji.