Porównawcza analiza poziomu wiedzy z zakresu epidemiologii raka piersi w grupie studentek i kobiet pracujących = Comparative analysis of the level of knowledge of the breast cancer epidemiology in female students and working women - Kalinowski, Paweł; Bojakowska, Urszula; Kowalska, Marta (Journal of Education, Health and Sport, 2015)
Kalinowski Paweł, Bojakowska Urszula, Kowalska Marta. Porównawcza analiza poziomu wiedzy z zakresu epidemiologii raka piersi w grupie studentek i kobiet pracujących = Comparative analysis of the level of knowledge of the breast cancer epidemiology in female students and working women. Journal of Education, Health and Sport. 2015;5(7):353-364. ISSN 2391-8306. DOI 10.5281/zenodo.20215 http://ojs.ukw.edu.pl/index.php/johs/article/view/2015%3B5%287%29%3A353-364 https://pbn.nauka.gov.pl/works/586200 http://dx.doi.org/10.5281/zenodo.20215 Formerly Journal of Health Sciences. ISSN 1429-9623 / 2300-665X. Archives 2011–2014 http://journal.rsw.edu.pl/index.php/JHS/issue/archive Deklaracja. Specyfika i zawartość merytoryczna czasopisma nie ulega zmianie. Zgodnie z informacją MNiSW z dnia 2 czerwca 2014 r., że w roku 2014 nie będzie przeprowadzana ocena czasopism naukowych; czasopismo o zmienionym tytule otrzymuje tyle samo punktów co na wykazie czasopism naukowych z dnia 31 grudnia 2014 r. The journal has had 5 points in Ministry of Science and Higher Education of Poland parametric evaluation. Part B item 1089. (31.12.2014). © The Author (s) 2015; This article is published with open access at Licensee Open Journal Systems of Kazimierz Wielki University in Bydgoszcz, Poland and Radom University in Radom, Poland Open Access. This article is distributed under the terms of the Creative Commons Attribution Noncommercial License which permits any noncommercial use, distribution, and reproduction in any medium, provided the original author(s) and source are credited. This is an open access article licensed under the terms of the Creative Commons Attribution Non Commercial License (http://creativecommons.org/licenses/by-nc/3.0/) which permits unrestricted, non commercial use, distribution and reproduction in any medium, provided the work is properly cited. This is an open access article licensed under the terms of the Creative Commons Attribution Non Commercial License (http://creativecommons.org/licenses/by-nc/3.0/) which permits unrestricted, non commercial use, distribution and reproduction in any medium, provided the work is properly cited. The authors declare that there is no conflict of interests regarding the publication of this paper. Received: 15.06.2015. Revised 05.07.2015. Accepted: 12.07.2015. Porównawcza analiza poziomu wiedzy z zakresu epidemiologii raka piersi w grupie studentek i kobiet pracujących Comparative analysis of the level of knowledge of the breast cancer epidemiology in female students and working women Paweł Kalinowski1, Urszula Bojakowska1, Marta Kowalska1 1Samodzielna Pracownia Epidemiologii, Uniwersytet Medyczny w Lublinie Independent Epidemiology Unit, Medical University of Lublin Adres do korespondencji: mgr Urszula Bojakowska, Samodzielna Pracownia Epidemiologii, ul. Chodźki 1, 20 – 093 Lublin, tel. 723519551, e-mail: urszula.bojakowska@umlub.pl Słowa kluczowe: rak piersi, czynniki ryzyka, epidemiologia. Key words: breast cancer, risk factors, epidemiology. Streszczenie Wprowadzenie i cel pracy Rak piersi stanowi jeden z głównych problemów zdrowotnych u kobiet w Polsce. Tylko w 2011 roku rozpoznano 16534 nowe przypadki tej choroby oraz zarejestrowano 5437 zgonów. Celem pracy było porównanie poziomu wiedzy z zakresu epidemiologii raka piersi wśród studentów Wydziału Pielęgniarstwa i Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu Medycznego w Lublinie oraz kobiet pracujących w makroregionie lubelskim. Materiał i metoda W pracy zastosowano metodę sondażu diagnostycznego, narzędziem badawczym była skonstruowana na potrzeby badań autorska anonimowa ankieta. Badaniem objęto 302 kobiety, 148 studentek Uniwersytetu Medycznego w Lublinie i 154 kobiety pracujące w zawodzie niezwiązanym z medycyną. Otrzymane wyniki poddano analizie statystycznej. Wyniki W badanej grupie 75% studentek i 66,9% kobiet pracujących wiedziało, że rak piersi jest najczęściej rozpoznawanym nowotworem złośliwym u kobiet. Wskazanie liczby zachorowań na raka piersi jaką odnotowuje się w ciągu roku okazało się znacznie większym problemem. Uzyskane wyniki badań pokazują również, że kobiety nie zdają sobie sprawy, że nowotwór ten tak często prowadzi do zgonu. W badanej grupie 76% kobiet pracujących nie potrafiła oszacować liczby zgonów spowodowanych rakiem piersi, przy czym lepsze wyniki uzyskała grupa studentek. Wnioski Wiedza o czynnikach ryzyka raka piersi zarówno studentek, jak i kobiet pracujących jest na niskim poziomie. Wiedza z zakresu epidemiologii raka piersi nie jest satysfakcjonująca w badanych grupach. Summary Background and aim Breast cancer is one of the major health problems among women in Poland. Only in 2011, 16,534 new cases were diagnosed with the disease and 5437 deaths were recorded. The aim of the study was a comparison the level of knowledge of the epidemiology of breast cancer among the students of the Faculty of Nursing and Health Sciences, Medical University of Lublin and the working women of the region of Lublin. Material and method The work applied a method of diagnostic survey, a research tool was constructed for research authored an anonymous survey. The study included 302 women, 148 students of the Medical University of Lublin and 154 women working in a profession unrelated to medicine. The results were analyzed statistically. Resulsts In the study group, 75% of students and 66.9% of working women know that breast cancer is the most frequently diagnosed cancer in women. Indication of the number of breast cancer that is recorded during the year proved to be a much bigger problem. The obtained results also show that women do not realize that cancer is so frequently leads to death. In the study group, 76% of working women could not estimate the number of deaths from breast cancer, a higher level of knowledge in this field represented by a group of students. Conclusions Knowledge about risk factors for breast cancer, both students and working women are at a low level. The knowledge of the epidemiology of breast cancer is unsatisfactory in the studies groups.