Analiza poziomu zgodności ocen dwóch terapeutów manualnych (MT) w diagnozie skręcenia miednicy na podstawie wybranych testów manualnych. - Cichosz, Michał; Chrapek, Dominik; Kobylańska, Marzena; Wójcik, Bartosz; Kochański, Bartosz; Zukow, Walery (Journal of Education, Health and Sport, 2015)
Cichosz Michał, Chrapek Dominik, Kobylańska Marzena, Wójcik Bartosz, Kochański Bartosz, Zukow Walery. Analiza poziomu zgodności ocen dwóch terapeutów manualnych (MT) w diagnozie skręcenia miednicy na podstawie wybranych testów manualnych = Analysis of the level of compliance reviews two manual therapists (MT) in the diagnosis of pelvic twist on the basis of the selected manual tests. Journal of Education, Health and Sport. 2015;5(6):157-168. ISSN 2391-8306. DOI 10.5281/zenodo.18419 http://ojs.ukw.edu.pl/index.php/johs/article/view/2015%3B5%286%29%3A157-168 https://pbn.nauka.gov.pl/works/564475 http://dx.doi.org/10.5281/zenodo.18419 Formerly Journal of Health Sciences. ISSN 1429-9623 / 2300-665X. Archives 2011 – 2014 http://journal.rsw.edu.pl/index.php/JHS/issue/archive Deklaracja. Specyfika i zawartość merytoryczna czasopisma nie ulega zmianie. Zgodnie z informacją MNiSW z dnia 2 czerwca 2014 r., że w roku 2014 nie będzie przeprowadzana ocena czasopism naukowych; czasopismo o zmienionym tytule otrzymuje tyle samo punktów co na wykazie czasopism naukowych z dnia 31 grudnia 2014 r. The journal has had 5 points in Ministry of Science and Higher Education of Poland parametric evaluation. Part B item 1089. (31.12.2014). © The Author (s) 2015; This article is published with open access at Licensee Open Journal Systems of Kazimierz Wielki University in Bydgoszcz, Poland and Radom University in Radom, Poland Open Access. This article is distributed under the terms of the Creative Commons Attribution Noncommercial License which permits any noncommercial use, distribution, and reproduction in any medium, provided the original author(s) and source are credited. This is an open access article licensed under the terms of the Creative Commons Attribution Non Commercial License (http://creativecommons.org/licenses/by-nc/3.0/) which permits unrestricted, non commercial use, distribution and reproduction in any medium, provided the work is properly cited. This is an open access article licensed under the terms of the Creative Commons Attribution Non Commercial License (http://creativecommons.org/licenses/by-nc/3.0/) which permits unrestricted, non commercial use, distribution and reproduction in any medium, provided the work is properly cited. The authors declare that there is no conflict of interests regarding the publication of this paper. Received: 21.04.2015. Revised 28.05.2015. Accepted: 05.06.2015. Analiza poziomu zgodności ocen dwóch terapeutów manualnych (MT) w diagnozie skręcenia miednicy na podstawie wybranych testów manualnych Analysis of the level of compliance reviews two manual therapists (MT) in the diagnosis of pelvic twist on the basis of the selected manual tests Michał Cichosz1,2,3, Dominik Chrapek1,2, Marzena Kobylańska4, Bartosz Wójcik4, Bartosz Kochański5, Walery Zukow6 1Jolly Med Szpital rehabilitacyjny Popielówek. Oddział rehabilitacji ogólnoustrojowej 2Fundacja Wsparcie Kowary 3Delta Vital Resort Karpacz 4Wrocławskie Centrum Rehabilitacji i Medycyny Sportowej 5Katedra i Klinika Rehabilitacji, Wydział Nauk o Zdrowiu, Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu 6Wydział Kultury Fizycznej, Zdrowia i Turystyki, Uniwersytet Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy Streszczenie Wstęp Skręcenie (torsja) miednicy jest w fizjoterapii oraz medycynie manualnej często stawianym rozpoznaniem opartym głównie na podstawie badania fizykalnego oraz danych z wywiadu pacjenta. Coraz częściej łączy się je i opisuje wspólnie z dysfunkcją stawów krzyżowo- biodrowych (SIJD), której nie towarzyszy ból, jedynie zmiany w przestrzennym funkcjonowaniu kompleksu miedniczego. Cel pracy: Celem niniejszej pracy jest ocena poziomu zgodności ocen dwóch terapeutów manualnych (MT) dla wybranych testów diagnostycznych stawów krzyżowo- biodrowych. Materiał badawczy: Badania przeprowadzono na 180 osobowej grupie studentów w wieku między 20 a 30 lat. Wyniki: Największą zgodność szacunków, określaną jako znaczną odnotowano jedynie w przypadku testu ASLR, przy wartości k= 0,62. Pozostałe testy charakteryzowały się niższymi wartościami zgodności. Wnioski: Większość analizowanych testów charakteryzuje się umiarkowana oraz niższą wartością zgodności wyników. Na poziom zgodności ocen ma wpływ typu budowy ciała badanego. Summary Introduction: The twist (torsion) of the pelvis is in physiotherapy and manual medicine based diagnosis is often posed mainly based on physical examination, and data the patient's history. More often they combine them and describes, together with dysfunction of the sacroiliac joints (SIJD), which is not accompanied by pain, only changes in the spatial functioning of pelvic complex. Aim: The purpose of this study is to assess the level of compliance reviews two manual therapists (MT) for selected diagnostic tests the sacroiliac joints. Research material: The research was conducted on 180 members of a group of students aged between 20 and 30 years. Results: The biggest compliance estimates, defined as significant was noted only in the ASLR test, with values of k = 0,62. Other tests were characterized by lower values of conformity. Conclusions: Most of the tests analyzed is characterized by moderate and lower the value of the compliance results. At the level of compliance assessments is affected by the type of physique considered. Słowa kluczowe: skręcenie miednicy, SIJD, rzetelność. Keywords: twisting of the pelvis, sacroiliac joints, reliability.