Effect of vitamin D on the course of COVID-19 infection - Walczak, Klaudia; Walczak, Patrycja; Zdun, Sylwia; Nemeczek, Sylwia; Merkisz, Konrad; Grzybowski, Jakub; Marciniak, Agnieszka; Grzywna, Natalia; Jaskuła, Karolina; Orłowski, Władysław (Journal of Education, Health and Sport, 2023)
Introduction and purpose of work: COVID-19 is a disease caused by the SARS-CoV-2 virus. Vitamin D is categorized as a steroid hormone that affects the body’s calcium-phosphate balance. It also exerts an immunomodulatory and anti-inflammatory function. Numerous studies indicate that vitamin D levels may have an impact on the course of COVID-19 infection. The purpose of this study is to describe the potential health benefits of vitamin D supplementation in COVID-19 patients. The literature available in the PubMed database was reviewed using the following keywords: "vitamin D"; "COVID-19 infection"; "SARS-Cov-2 virus". Stan wiedzy: Witamina D zmniejsza ryzyko ciężkiej ostrej infekcji górnych dróg oddechowych i COVID-19 poprzez jej wpływ na zmniejszenie replikacji wirusa, zmniejszenie produkcji cytokin prozapalnych i zwiększenie integralności komórek śródbłonka w drogach oddechowych. Stymuluje również syntezę katelicydyny i beta-defensyn. Białka, o których mowa, wykazują bezpośrednią aktywność przeciwwirusową. Część badań dowodzi, że niedobór witaminy D zwiększa śmiertelność, potrzebę inwazyjnej i nieinwazyjnej wentylacji u pacjentów z SARS-Cov-2-dodatnim. Udowodniono, że odpowiednia suplementacja omawianej witaminy zmniejsza ryzyko zakażenia COVID-19 nawet u osób wrażliwych. Wnioski: Wykazano, że obniżony poziom witaminy D zwiększa częstość występowania i nasilenie infekcji COVID-19. Istnieje potrzeba dalszych badań w celu potwierdzenia suplementacji witaminy jako skutecznej metody zapobiegania i łagodzenia infekcji wirusem SARS-Cov-2.