The influence of nutrition on the development of the child’s intestinal microflora - Gorczyca, Kamila; Obuchowska, Aleksandra; Standyło, Arkadiusz; Kołodziej, Magdalena; Obuchowska, Karolina (Journal of Education, Health and Sport, 2022)
Mikrobiota jelitowa, zwana również mikroflorą jelitową lub inaczej florą jelitową, to grupa mikroorganizmów (mikrobiomu), głównie bakterii, które tworzą złożony ekosystem w układzie pokarmowym. U człowieka jest jednym z elementów jego bioty fizjologicznej [1]. Poród jest ważnym etapem kolonizacji układu pokarmowego człowieka przez mikrobiotę. Forma karmienia odgrywa również ważną rolę w kolonizacji jelit noworodka i niemowlęcia [2]. Mleko matki ma wiele zalet. Karmienie piersią odgrywa ważną rolę w kształtowaniu mikroflory jelitowej dziecka. Mleko matki zawiera prozdrowotne bakterie, które wspomagają pierwotną kolonizację jelit noworodka. Dieta ma istotny wpływ na kształtowanie się mikroflory jelitowej. Dlatego ważne jest, aby kobieta nie tylko podczas całej ciąży, ale także przed ciążą dbała o zróżnicowaną, zbilansowaną i bogatą w prebiotyki dietę [3].