The impact of magnesium supplementation on the occurrence of selected disease states and physical performance - a review of the literature - Cyboran, Katarzyna; Kuc, Monika; Siedlak, Agnieszka; Machaj, Dominik; Płaczek, Alicja (Journal of Education, Health and Sport, 2022)
Magnez jest jednym z ważnych pierwiastków w ludzkim ciele. Odgrywa niezwykle ważną rolę w ponad 300 reakcjach enzymatycznych. Magnez jest jednym z siedmiu makroelementów. Makroelementy to pierwiastki, które stanowią nie mniej niż 0,01% suchej masy każdego organizmu. Z definicji ich dzienne zapotrzebowanie przekracza 100 miligramów. Według Harvard TH Chan, szkoły zdrowia łonowego, zalecana ilość spożycia magnezu to 400-420 mg dziennie dla mężczyzn i 310-320 mg dla kobiet. Co ciekawe, trudno jest przedawkować magnez, ponieważ nadmiar magnezu jest wydalany z moczem. Jednak wysokie dawki magnezu mogą powodować biegunkę lub nudności.Biegunkowe działanie soli magnezu wynika z działania osmotycznego niewchłoniętych soli w jelicie i okrężnicy oraz stymulacji motoryki żołądka.