In-hospital rehabilitation in the treatment of multiple myeloma - Mińko, Alicja; Szczypiór-Piasecka, Karina; Kotrych, Daniel (Journal of Education, Health and Sport, 2021)
Wprowadzenie: Szpiczak mnogi (MM) jest jednym z najczęstszych złośliwych nowotworów kości. Podstawową procedurą leczenia szpiczaka mnogiego jest chemioterapia połączona z autologicznym przeszczepem komórek macierzystych. Leczenie operacyjne, polegające na wycięciu guza, jest wskazane, gdy istnieje ryzyko patologicznego złamania kości lub ucisku guza na korzenie nerwowe. Konieczne jest stworzenie indywidualnego planu leczenia we współpracy interdyscyplinarnej. Ważnym elementem leczenia jest pomoc w zakresie rehabilitacji. Celem pracy było wskazanie procedur rehabilitacyjnych w leczeniu szpiczaka mnogiego po rekonstrukcji endoprotezy w okresie szpitalnym. Materials and methods: The work was written based on the medical history of a patient diagnosed with multiple myeloma in the proximal part of the right femur. The entire treatment procedure was carried out at the Department of Orthopedics, Traumatology and Oncology of the Musculoskeletal System, located at Unii Lubelskiej 1 in Szczecin. Results: Rehabilitation in the treatment process of patients after resection of the tumor in the proximal part of the femur and arthroplasty is implemented as early as 1 day after the surgery in order to activate the patient as soon as possible. The rehabilitation program was as individualized as possible to the patient and included modern techniques such as osteopathy and manulana therapy. Wniosek: Rehabilitacja jest nieodzownym elementem leczenia chorych na nowotwory. Wprowadzenie do rehabilitacji nowoczesnych technik wpływa pozytywnie na skuteczność terapii. Wczesne rozpoczęcie rehabilitacji przynosi wymierne korzyści w trakcie leczenia i powrót pacjenta do aktywnego udziału w życiu społecznym.