Wpływ wysiłku fizycznego na homeostazę i środowisko wewnętrzne organizmu człowieka=The effect of exercise on homeostasis and internal environment of the human body - Wojtasik, Wojciech; Szulc, Aleksandra; Kołodziejczyk, Michał; Szulc, Adam (Journal of Education, Health and Sport, 2015)
Wojtasik Wojciech, Szulc Aleksandra, Kołodziejczyk Michał, Szulc Adam. Wpływ wysiłku fizycznego na homeostazę i środowisko wewnętrzne organizmu człowieka= The effect of exercise on homeostasis and internal environment of the human body. Journal of Education, Health and Sport. 2015;5(9):754-767. ISSN 2391-8306. DOI http://dx.doi.org/10.5281/zenodo.44340 http://ojs.ukw.edu.pl/index.php/johs/article/view/2015%3B5%289%29%3A754-767 https://pbn.nauka.gov.pl/works/688078 Formerly Journal of Health Sciences. ISSN 1429-9623 / 2300-665X. Archives 2011–2014 http://journal.rsw.edu.pl/index.php/JHS/issue/archive Deklaracja. Specyfika i zawartość merytoryczna czasopisma nie ulega zmianie. Zgodnie z informacją MNiSW z dnia 2 czerwca 2014 r., że w roku 2014 nie będzie przeprowadzana ocena czasopism naukowych; czasopismo o zmienionym tytule otrzymuje tyle samo punktów co na wykazie czasopism naukowych z dnia 31 grudnia 2014 r. The journal has had 5 points in Ministry of Science and Higher Education of Poland parametric evaluation. Part B item 1089. (31.12.2014). © The Author (s) 2015; This article is published with open access at Licensee Open Journal Systems of Kazimierz Wielki University in Bydgoszcz, Poland and Radom University in Radom, Poland Open Access. This article is distributed under the terms of the Creative Commons Attribution Noncommercial License which permits any noncommercial use, distribution, and reproduction in any medium, provided the original author(s) and source are credited. This is an open access article licensed under the terms of the Creative Commons Attribution Non Commercial License (http://creativecommons.org/licenses/by-nc/3.0/) which permits unrestricted, non commercial use, distribution and reproduction in any medium, provided the work is properly cited. This is an open access article licensed under the terms of the Creative Commons Attribution Non Commercial License (http://creativecommons.org/licenses/by-nc/3.0/) which permits unrestricted, non commercial use, distribution and reproduction in any medium, provided the work is properly cited. The authors declare that there is no conflict of interests regarding the publication of this paper. Received: 25.08.2015. Revised 25.09.2015. Accepted: 30.09.2015. Wpływ wysiłku fizycznego na homeostazę i środowisko wewnętrzne organizmu człowieka The effect of exercise on homeostasis and internal environment of the human body Wojciech Wojtasik1), Aleksandra Szulc2), Michał Kołodziejczyk3), Adam Szulc3) 1) Inżynieria Biomedyczna, Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy im. J. J. Śniadeckich w Bydgoszczy 2) Wydział Zarządzania i Ekonomii, Politechnika Gdańska w Gdańsku 3) Instytut Kultury Fizycznej, Uniwersytet Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy Słowa kluczowe: homeostaza, aktywność fizyczna, hormony Keywords: homeostasis, physical activity, hormones Cel i zakres pracy W drugim dziesięcioleciu XXI wieku obserwujemy nasilający się dualizm zachowań dotyczących aktywności fizycznej. Z jednej strony mamy do czynienia z promocją zdrowego, aktywnego trybu życia, z drugiej strony obserwujemy, szczególnie wśród dzieci i młodzieży, sedenteryjny tryb życia, którego jednym z filarów jest żywność wysokoprzetworzona. Poprzez niniejszy artykuł pragniemy ukazać korzystny wpływ aktywności fizycznej na organizm człowieka, na jego homeostazę. Wiedza na temat pozytywnego wpływ na organizm człowieka, na jego organy i funkcje wewnętrzne może być elementem motywującym do podejmowania aktywności fizycznej poprawiającej i usprawniającej homeostazę, która stanowi niezbędny warunek prawidłowego funkcjonowania organizmu. Artykuł stanowi częściowe podsumowanie zainteresowań prozdrowotnych i naukowych autorów w latach 2013-2015.