Trening sensomotoryczny w procesie szkolenia sportowego tenisistów = sensomotoric training in the process of sport training of tennis players - Waldzińska, Ewa; Waldziński, Tomasz; Kochanowicz, Bożena; Hansdorfer-Korzon, Rita (Journal of Education, Health and Sport, 2015)
Streszczenie Celem badań było ukazanie potrzeby włączenia w proces szkolenia sportowego tenisistów treningów sensomotorycznych. Obecnie tendencje rozwojowe i postępy sportowe w tenisie wymagają od trenerów kompleksowej pracy z zawodnikami już we wczesnych fazach szkolenia. Oprócz przygotowania z zakresu umiejętności techniczno-taktycznych oraz treningu mentalnego zachodzi wyraźna potrzeba zastosowania ćwiczeń poprawiających stabilizację stawów również u młodych, dorastających zawodników. Specjalistyczne treningi z fizjoterapeutą poprawiające kinestezję oraz koordynację nerwowo-mięśniową pozwolą zminimalizować przeciążenia układu ruchu, mikrourazy, czy też urazy przewlekłe, które na długo lub na stale wykluczają zawodnika z gry. Badaniami objęto 60 tenisistów Uczniowskiego Klubu Sportowego „Return” Łomża. Grupę stanowiły dzieci i młodzież w wieku 10-18 lat, trenujący tenis zawodniczo lub w formie rekreacji. Tenisistów podzielono na dwie grupy. W grupie (A) zostały wprowadzone treningi sensomotoryczne według opracowanego rocznego programu treningowego, grupa kontrolna (B) nie została objęta programem i kontynuowała proces szkolenia wg wcześniejszych założeń. Do badań wykorzystano trzy testy sensomotoryczne oceniające propriocepcję stawów kończyn dolnych, kończyn górnych oraz kręgosłupa. Fizjoterapeuta w obu grupach (A i B) przeprowadził testy sensomotoryczne przed rozpoczęciem szkolenia sportowego i po jego zakończeniu (po roku). Badania wykazały, że ćwiczenia propriocepcji poprawiają funkcjonalność stawów u wszystkich badanych objętych programem eksperymentalnym. W grupie tenisistów objętej cyklem treningów sensomotorycznych koordynacja nerwowo-mięśniowa uległa znaczącej poprawie. Przeprowadzone testy propriocepcji posłużyły kontroli efektywności treningu fizjoterapeuty z tenisistami. Zaleca się by trening sensomotoryczny stanowił integralną część treningu sportowego w tenisie. Abstract The purpose of the research was to portray the need of including sensomotoric trainings into the sport training process of tennis players. At present developmental tendencies and sport progress in tennis require from coaches comprehensive work with players in early phases of training. Apart from preparing technical-tactical abilities and mental training, there is a clear need to apply exercises improving stability of joints for young, adolescent competitors. Specialist trainings with the physiotherapist that improve kinesthesia and neuromuscular coordination will minimize surcharges of the layout of movement, microtraumas, or chronic injuries that may send the competitor off the game for a short time or even permanently. In the examinations 60 tennis players of a Student Sport Club "Return" in Łomża took part. They constituted a group of children and teenagers aged 10-18, training tennis as professionals or in the form of recreation. Tennis players were divided randomly into two groups. In the examined group (A) sensomotoric trainings were introduced according to the annual training program, and the control group (B) wasn’t embraced with the program. In the examinations there were used three tests, that evaluate proprioception of joints of lower limbs, upper limbs and the spine. The physiotherapist conducted sensomotoric tests before starting the cycle of sensomotoric trainings with tennis players, next the same tests were repeated after the annual training cycle. It was stated that exercises of proprioception improve functionality of joints amongst all examined players. What is more, in the group of tennis players embraced with the cycle of sensomotoric trainings neuromuscular coordination underwent some significant improvement. Conducted tests of proprioception allowed to control the effectivenesses of training introduced by a physiotherapist with tennis players. Another assumption is that sensomotoric training should been integral part of the sport training in tennis.