Długość zatrudnienia trenera ekstraklasy i jej wpływ na wyniki sportowe = Employment duration of Polish Ekstraklasa Managers, and its impact on or-ganizations sport success - Karwiński, Marcin (Journal of Education, Health and Sport, 2016)
Streszczenie Zespół sportowy, będący integralną częścią klubu sportowego, jest kluczowym elementem budowania sukcesu sportowego organizacji, który jest decydujący w ocenie jej efektywności. Odpowiedzialność za zarządzanie tym zespołem jest w dużej mierze domeną głównego trenera, będącego jednocześnie szefem sztabu szkoleniowego, odpowiedzialnego za kompleksowe przygotowanie drużyny sportowej do zawodów. W obliczu dużej fluktuacji w zatrudnieniu trenerów w polskiej ekstraklasie piłkarskiej, autor uważa że warto przyjrzeć się wpływowi zmian trenerów na wyniki, a także zastanowić się nad przyczynami i zasadnością tym zmianom. W tym celu analizie poddane zostaną dane statystyczne (dotyczące wyników klubów), a także dane jakościowe związane z przyczynami zwolnień trenerów. W toku analizy istniejących danych autor stawia sobie za cel znalezienie zależności, lub jej braku pomiędzy zmianą na stanowisku trenera w krótkim i długim okresie. Celem autora jest również identyfikacja czynników wpływających na zmiany na stanowisku trenera, oraz skuteczność tych działań (nie tylko w odniesieniu do wyników stricte sportowych). Zebrane wyniki pozwolą również na analizę porównawczą poszczególnych klubów ekstraklasy i ich wyników, w odniesieniu do stabilności zatrudnienia. Autor zakłada skupienie się na latach 2005 – 2015, uznając że dziesięcioletni okres jest wystarczającą podstawą do wyciągania wniosków. Łącząc wyniki uzyskane w wyniku analizy danych z wiedzą z zakresu zarządzania, wystąpienie będzie głosem w dyskusji o istotności stabilności zatrudnienia trenerów. Tekst będzie kontynuacją i rozwinięciem wątku podjętego przez autora wcześniej, w ramach konferencji o dysfunkcjach i patologiach w zarządzaniu. Zagadnienie stabilności zatrudnienia na stanowisku trenera jest często dyskutowane w kręgach sportowych, jednak w odczuciu autora brakuje obiektywnego podejścia, z uwagi na częste emocje towarzyszące zmianom. W ramach wystąpienia, autor ma również na celu wykazanie podobieństw w długości zatrudnienia trenerów w Polsce i w najsilniejszych ligach w Europie. Abstract Sports team as a integral part of the organization, plays an important part in building its success and its effectiveness impacts the perception of the whole organization. Proper team management plays a key role in building sports success, which leads to a conclusion that a position of a manager in football is a position of a high importance. The duration of the employment on that position varies and often is shorter than a year. That raises a question about the impact of manager’s employment stability on sports team’s performance. The author compared the duration of manager’s employment in polish Ekstraklasa teams over last eleven seasons with the performance of the teams, that comparison led to a conclusion that there is no evident connection between the two, but it can be observed that higher stability often leads to better results. The research is going to be widened and continued to achieve deeper insight on the problem.