Експертна прогностична оцінка параметрів токсичності і класу безпечності лапроксидів = Experts estimate parameters predictive of toxicity and safety class laprоxides - Kucheriavchenko, M. O. (Journal of Education, Health and Sport, 2016)
Kucheriavchenko M. O. Експертна прогностична оцінка параметрів токсичності і класу безпечності лапроксидів = Experts estimate parameters predictive of toxicity and safety class laprоxides. Journal of Education, Health and Sport. 2016;6(6):587-598. eISSN 2391-8306. DOI http://dx.doi.org/10.5281/zenodo.56729 http://ojs.ukw.edu.pl/index.php/johs/article/view/3647 The journal has had 7 points in Ministry of Science and Higher Education parametric evaluation. Part B item 755 (23.12.2015). 755 Journal of Education, Health and Sport eISSN 2391-8306 7 © The Author (s) 2016; This article is published with open access at Licensee Open Journal Systems of Kazimierz Wielki University in Bydgoszcz, Poland Open Access. This article is distributed under the terms of the Creative Commons Attribution Noncommercial License which permits any noncommercial use, distribution, and reproduction in any medium, provided the original author(s) and source are credited. This is an open access article licensed under the terms of the Creative Commons Attribution Non Commercial License (http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/) which permits unrestricted, non commercial use, distribution and reproduction in any medium, provided the work is properly cited. This is an open access article licensed under the terms of the Creative Commons Attribution Non Commercial License (http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/) which permits unrestricted, non commercial use, distribution and reproduction in any medium, provided the work is properly cited. The authors declare that there is no conflict of interests regarding the publication of this paper. Received: 25.05.2016. Revised 25.06.2016. Accepted: 28.06.2016. УДК: 616-099-092.9:543.395 Експертна прогностична оцінка параметрів токсичності і класу безпечності лапроксидів М. О. Кучерявченко Харківський національний медичний університет, Україна Реферат Проведено обґрунтування експертної прогностичної токсикологічної характеристики нової групи речовин промисловості органічного синтезу – лапроксидів і класу їх безпечності для теплокровних тварин. Дослідженню піддавались лапроксиди з регламентованими фізико-хімічними властивостями: тригліцидиловий ефір поліоксипропілентріолу молекулярної маси 300 (Л-303), молекулярної маси 500 (Л-503), молекулярної маси 700 (Л-703) і олігоефірмоноепоксид молекулярної маси 500 (Л-512). Результати дослідження свідчать, що лапроксиди марок Л-303, Л-503, Л-703 відносяться до малотоксичних сполук, що мають відповідно середньолетальні дози для щурів та мишей 5,75 і 5,63; 8,5 і 7,8; 8,1 і 7,2 г/кг маси тварин. Середньолетальна доза лапроксиду Л-512 26,7 і 23,6 г/кг, відповідно, для щурів та мишей, вказує на практичну нетоксичність даного ксенобіотика. Всі марки лапроксидів не володіють видовою і статевою чутливістю та відносяться до слабокумулятивних сполук. Морфологічні дані вказують, що гостра токсифікація тварин епоксидвмісними олігоефірами порушує гемодинаміку переважно в головному мозку, печінці, нирках, селезінці, серці і викликає паренхіматозну дистрофію, що є важливою ознакою для прогнозування тривалої підгострої токсифікації. З урахуванням ДЛ50, Кк, ЕТ50 лапроксиди відносяться до IV класу безпечності. Ключові слова: ксенобіотики, олігоефіри, середньолетальні дози, кумулятивність. Experts estimate parameters predictive of toxicity and safety class laprоxides M. O. Kucheriavchenko Kharkov National Medical University, Ukrainе Abstract A substantiation expert predictive toxicological properties of the new materials industry chemicals - laproxides and safety for their class of warm-blooded animals. Research exposed laproxides of regulated physicochemical properties: triglycidyl ether of polyoxypropylene triol with molecular mass 300 (L-303), molecular mass 500 (L-503), molecular mass 700 (L-703) and olygo ether mono epoxide with molecular mass 500 (L-512). Doses of xenobiotics were selected so as to determine the lethal effects range DL0 – DL16 – DL50 – DL84 – DL100. The experiment was conducted on white rats, mice and guinea pigs. Xenobiotics oral route using a metal probe introduced into the stomach. Observation of the animals was carried out 15 days. Recorded the time of death and the total amount of injected xenobiotics. Evaluation of the results is based on the average effective time of death of animals. The dead and the surviving animals were subjected to pathological autopsy. Cumulation studied on white rats by the method of Lim et al. To determine the cumulation first 4 day animals received 0.1 DL50 following 4 days - on 0,15 DL50 and so up to 24 days, enhancing every 4 days dose 1.5 times. The degree of cumulation is determined by the level coefficient cumulation (Сс). Results of the study indicate that laproxides L-303, L-503, L-703 belonging to the low-toxic compounds in accordance with the average lethal dose for rats and mice, 5.75 and 5.63; 8.5 and 7.8; 8.1 and 7.2 g/kg of animals. Average lethal dose laproxide L-512, 26.7 and 23.6 g/kg, respectively, for rats and mice indicates practical non-toxic xenobiotics. All brands of laproxides have not specific and gender sensitive and related to cumulative poorly compounds. Morphological data indicate that acute intoxication animals containing epoxide oligo ethers violates hemodynamic mainly in the brain, liver, kidney, spleen, heart. Xenobiotics causing parenchymatous dystrophy, which is an important feature for predicting prolonged subacute intoxication. Given the DL50, Сс and effective time Laproxides belong to class IV safety. Keywords: xenobiotics, olygo ether, medium lethal dose, cumulativeness. Реферат Проведено обгрунтування експертної прогностичної токсикологічної характеристики нової групи речовин промисловості органічного синтезу – лапроксидів і класу їх безпечності для теплокровних тварин. Дослідженню піддавалися лапроксиди з регламентованими фізико-хімічними властивостями: тригліцидиловий ефір поліоксипропілентріолу молекулярної маси 300 (Л-303), молекулярної маси 500 (Л-503), молекулярної маси 700 (Л-703) і олігоефірмоноепоксид молекулярної маси 500 (Л-512). Дози ксенобіотиків вибиралися таким чином, щоб визначити летальні ефекти в інтервалі ДЛ0 - ДЛ16 - ДЛ50 - ДЛ84 - ДЛ100. Експеримент було проведено на білих щурах, мишах та морських свинках. Ксенобіотики пероральним шляхом за допомогою металевого зонду вводилися у шлунок. Спостереження за тваринами велося 15 днів. Реєструвався час загибелі і сумарна кількість введеного ксенобіотика. Оцінка результатів проводилася на основі середньоефективного часу загибелі тварин. Загиблих і виживших тварин піддавали патоморфологічному розтину. Кумуляція вивчалася на білих щурах по методу Lim et al. Для її визначення перші 4 дня тварини отримували по 0,1 ДЛ50, наступні 4 дня – по 0,15 ДЛ50 і так до 24 днів, підвищуючі через кожні 4 дня дозу у 1,5 раза. Ступінь кумуляції визначалася по рівню коефіцієнта кумуляції (Кк): надкумулятивні речовини – Кк < 1; виразно кумулятивні – Кк від 1 до 3; помірно кумулятивні – Кк від 3 до 5; слабо кумулятивні – Кк > 5. Результати дослідження свідчать, що лапрксиди марок Л-303, Л-503, Л-703 відносяться до малотоксичних сполук, що мають відповідно середньолетальні дози для щурів та мишей 5,75 і 5,63; 8,5 і 7,8; 8,1 і 7,2 г/кг маси тварин. Середньолетальна доза лапроксиду Л-512 26,7 і 23,6 г/кг, відповідно, для щурів та мишей, вказує на практичну нетоксичність даного ксенобіотика. Всі марки лапроксидів не володіють видовою і статевою чутливістю та відносяться до слабокумулятивних сполук. Морфологічні дані вказують, що гостра токсифікація тварин епоксидвмісними олігоефірами порушує гемодинаміку переважно в головному мозку, печінці, нирках, селезінці, серці і викликає паренхіматозну дистрофію, що є важливою ознакою для прогнозування тривалої підгострої токсифікації. З урахуванням ДЛ50, Кк, ЕТ50 лапроксиди відносяться до IV класу безпечності. Ключові слова: ксенобіотики, олігоефіри, середьолетальні дози, кумулятивність.