Opieka długoterminowa w Polsce – wyzwanie nadchodzących dekad - Chojnacka, Agnieszka; Napora, Maciej (Innowacje w Pielęgniarstwie i Naukach o Zdrowiu, 2025)
Wstęp. Polska podlega dynamicznemu procesowi demograficznego starzenia się populacji, co już teraz zwiększa popyt na usługi opieki długoterminowej (ODT). Seniorzy stanowią ok. 90% wszystkich beneficjentów ODT. Pomimo rosnącej liczby osób starszych, możliwości korzystania ze świadczeń ODT pozostają niewystarczające w stosunku do realnych potrzeb. Cel. Analiza stanu opieki długoterminowej w Polsce w kontekście narastających wyzwań demograficznych. Materiał i metody. Analiza materiałów zebranych w bazie „GUS”, danych z Map potrzeb zdrowotnych 2022–2026, stron rządowych, rekomendacji i analiz eksperckich. Przegląd. W Polsce opieka długoterminowa pozostaje w dużej mierze oparta na opiekunach nieformalnych, podczas gdy system formalny, obejmujący sektor zdrowia i pomoc społeczną nie nadąża za rosnącymi potrzebami wynikającymi ze starzenia się populacji. Ograniczona dostępność świadczeń stacjonarnych, dziennych i domowych, niedobory kadrowe oraz brak efektywnej koordynacji międzysektorowej prowadzą do niskiej wydolności systemu i wydłużających się kolejek oczekujących. W konsekwencji opieka ma charakter reaktywny, co zwiększa ryzyko pogorszenia stanu zdrowia seniorów oraz przeciążenia opiekunów rodzinnych. Wnioski. Polski system opieki długoterminowej wymaga pilnej, kompleksowej reformy ukierunkowanej na zwiększenie dostępności usług, rozwój kadr oraz skuteczniejszą integrację opieki zdrowotnej i społecznej. W obliczu rosnącej liczby osób niesamodzielnych i niedoborów kadrowych modernizacja systemu staje się konieczna dla zapewnienia ciągłej i efektywnej opieki.