Rola i zadania pielęgniarki wobec pacjenta pediatrycznego z przewlekłym zapaleniem trzustki – studium indywidualnego przypadku - Antczak, Wiktoria (Innowacje w Pielęgniarstwie i Naukach o Zdrowiu, 2025)
Wstęp. Przewlekłe zapalenie trzustki jest chorobą rzadko występującą u dzieci, jednak zachorowalność z biegiem lat wzrasta. Przewlekłe zapalenie trzustki to wieloczynnikowy, postępujący proces prowadzący do długotrwałego włóknienia miąższu trzustki czego konsekwencją jest stopniowe i nieodwracalne zaburzenie wewnątrz – i zewnątrzwydzielniczej funkcji trzustki. Cel. Celem niniejszej pracy jest wskazanie roli oraz zadań pielęgniarki, sprawowanych wobec pacjenta pediatrycznego z przewlekłym zapaleniem trzustki. Prezentacja przypadku. W pracy wykorzystano: metodę indywidualnego przypadku oraz analizę literatury z zakresu diagnostyki i metod leczenia dzieci z przewlekłym zapaleniem trzustki i wynikających z choroby problemów pielęgnacyjnych. Przedmiotem pracy jest podmiot opieki, czyli dziecko hospitalizowane w wyniku rozpoznania przewlekłego zapalenia trzustki. Wnioski. Pacjent pediatryczny zmagający się z przewlekłym zapaleniem trzustki wymaga holistycznego podejścia. W trakcie opieki nad dzieckiem pielęgniarka zobowiązana jest do stałej kontroli stanu zdrowia pacjenta, monitorowania odpowiedzi na zastosowane leczenie. Ma za zadanie wspierać, mobilizować i uczyć pacjenta oraz jego rodziców.