Poziom wiedzy pielęgniarek/arzy pracujących w opiece długoterminowej z zakresu autonomii zawodowej oraz znajomości praw pacjenta - Rybka, Mariola; Szroeder, Malwina (Innowacje w Pielęgniarstwie i Naukach o Zdrowiu, 2025)
Wstęp. Autonomia zawodowa pielęgniarek oraz znajomość praw pacjenta mają kluczowe znaczenie dla jakości realizowanych świadczeń w opiece długoterminowej. Rozszerzanie kompetencji pielęgniarskich wymaga odpowiedniego poziomu wiedzy i umiejętnego wykorzystywania uprawnień w praktyce. Cel. Celem badań była ocena poziomu wiedzy pielęgniarek pracujących w opiece długoterminowej w zakresie autonomii zawodowej oraz praw pacjenta. Materiał i metody. Badaniem objęto 100 pielęgniarek i pielęgniarzy. Zastosowano metodę sondażu diagnostycznego z użyciem autorskiego kwestionariusza ankiety. Analizę statystyczną przeprowadzono z wykorzystaniem testu chi-kwadrat. Wyniki. Najczęściej stwierdzano umiarkowany poziom wiedzy w zakresie autonomii zawodowej, a wysoki poziom występował u niewielkiej części badanych. Wykazano istotną zależność pomiędzy poziomem wykształcenia a poziomem wiedzy – osoby z wykształceniem wyższym osiągały lepsze wyniki. Autonomia zawodowa była wykorzystywana w praktyce w ograniczonym zakresie, szczególnie w obszarze ordynowania leków i zlecania badań. Większość respondentów deklarowała przestrzeganie praw pacjenta, jednak znaczna część była świadkiem ich łamania w miejscu pracy. Wnioski. Poziom wiedzy pielęgniarek w zakresie autonomii zawodowej i praw pacjenta wymaga dalszego doskonalenia. Konieczne jest wzmacnianie edukacji oraz działań wspierających praktyczne wykorzystanie kompetencji pielęgniarskich w opiece długoterminowej.