Ocena poziomu lęku pacjentek w związku z planowaną operacją ginekologiczną - Zarębska, Justyna; Chojnacka-Kowalewska, Grażyna (Innowacje w Pielęgniarstwie i Naukach o Zdrowiu, 2025)
Wstęp. Lęk przedoperacyjny jest powszechnym zjawiskiem występującym u pacjentów przygotowujących się do zabiegów chirurgicznych. Jego nasilenie istotnie wpływa na przebieg leczenia oraz proces rekonwalescencji. W przypadku operacji ginekologicznych, lęk ten może być szczególnie silny i wieloaspektowy. Zrozumienie źródeł i poziomu lęku przedoperacyjnego ma kluczowe znaczenie dla zapewnienia pacjentkom odpowiedniego wsparcia psychicznego oraz poprawy wyników leczenia. Cel. Celem pracy jest ocena poziomu lęku pacjentek w związku z planowaną operacją ginekologiczną. Materiał i metody. Badanie przeprowadzono z wykorzystaniem kwestionariusza ankiety własnego autorstwa, z wykorzystaniem skali VAS oraz APAIS. W okresie od listopada do grudnia 2024 roku badaniem objęto 160 pacjentek hospitalizowanych w Klinice Położnictwa, Chorób Kobiecych i Ginekologii Onkologicznej Wojewódzkiego Szpitala Zespolonego w Toruniu. Badanie było anonimowe, dobrowolne i bezpłatne. Analizę przeprowadzono w pakiecie Statistica 13.3, stosując testy nieparametryczne, test U Manna-Whitneya, Kruskala-Wallisa oraz współczynnik korelacji rang Spearmana. Wszystkie testy statystyczne przeprowadzono przy założonym poziomie istotności α = 0,05. Wyniki. W grupie badanej średni poziom lęku w skali VAS wyniósł 5,84, a w skali APAIS – 11,40. Większość zmiennych demograficznych nie różnicowała istotnie poziomu lęku. 35% pacjentek wykazywało wysokie zapotrzebowanie na informacje i wykazano, że większa potrzeba wiedzy wiąże się z wyższym lękiem. Wnioski. Wykazano istotnie wyższy poziom lęku u pacjentek, które jako największe źródło lęku wskazały aspekty związane ze znieczuleniem. Czynniki demograficzne i kliniczne nie różnicowały istotnie poziomu lęku. Wykazano istotną zależność pomiędzy nasileniem lęku a zapotrzebowaniem na informacje. Źródło uzyskanych informacji oraz stopień satysfakcji z zakresu uzyskanej informacji nie różnicowały istotnie poziomu lęku przedoperacyjnego.