Jakość życia pacjentów po zabiegu tyreoidektomii - Trojanowska, Klaudia (Innowacje w Pielęgniarstwie i Naukach o Zdrowiu, 2025)
Wstęp. Zabieg całkowitego lub częściowego usunięcia tarczycy staje się coraz powszechniejszy w leczeniu nowotworów gruczołu tarczowego, czy wystąpienia wola. Przeprowadzenie zabiegu istotnie wpływa na jakość życia pacjentów, którzy poddali się zabiegowi. Cel. Celem pracy była ocena jakości życia osób po zabiegu tyreoidektomii. Materiał i metody. W badaniu udział wzięło 100 ankietowanych, po zabiegu tyreoidektomii. Wykorzystano metodę sondażu diagnostycznego, metodę szacowania, a z technik zaś wykorzystano autorski kwestionariusz ankiety oraz narzędzia standaryzowane takie jak skala SF-36 oraz VAS. Wyniki. Uzyskane wyniki badań wskazały, iż zachodzą znaczne różnice w poziomie jakości życia pacjentów po zabiegu tyreoidektomii w różnych domenach ich funkcjonowania. Wnioski. 1. W porównaniu „0” i „3” doby po zabiegu tyreoidektomii najczęściej dochodziło do istotnych zmian w trudności z mówieniem, zmianie tonu głosu, chrypce, mrowieniu i drętwieniu, skurczów mięśni twarzy i palców, krwotoku oraz gorączki. Brak istotnych zmian dotyczył zakażenia rany, rozejścia się brzegów rany i obecności drenów. 2. W porównaniu oceny natężenia bólu według skali VAS, w „0” dobie osiągało ono wyższy poziom, względem doby „3”, co świadczy o zmniejszeniu dolegliwości bólowych i poprawie procesu rekonwalescencji. 3. Nie stwierdzono istotnych różnic w ocenie jakości życia, zdrowia fizycznego i mentalnego w aspekcie wystąpienia hipokalcemii. 4. Nie stwierdzono istotnych różnic w jakości życia między pacjentami poddanymi totalnej, a subtotalnej tyreoidektomii. 5. Wiek wraz z obecnością chorób współistniejących istotnie wpływa na niższą ocenę zdrowia fizycznego, mentalnego oraz jakości życia. Płeć nie miała istotnego wpływu na powyższe wskaźniki.