Rola i zadania pielęgniarki w opiece nad dzieckiem po zabiegu usunięcia trzeciego migdałka - studium indywidualnego przypadku - Lipińska, Natalia (Innowacje w Pielęgniarstwie i Naukach o Zdrowiu, 2025)
Wstęp. Problem przerostu migdałka gardłowego u dzieci jest dosyć powszechny w laryngologii. Zazwyczaj występuje on w trakcie infekcji wirusowej, która towarzyszy objawom ze strony górnych dróg oddechowych, ale może także występować między infekcjami. Do bezwzględnych wskazań do wykonania zabiegu usunięcia migdałka gardłowego należy m.in. bezdech senny, niedosłuch oraz nosowe mówienie a także nawracające infekcje górnych dróg oddechowych, które nie ustępują pomimo leczenia zachowawczego. Cel. Celem pracy jest przedstawienie zagadnień dotyczących roli i zadań pielęgniarki w opiece nad dzieckiem po zabiegu adenotomii wykonanym w znieczuleniu ogólnym. Prezentacja przypadku. Pacjent lat 5 i 10 miesięcy został przyjęty do Oddziału Otolaryngologii, Chirurgii Głowy i Szyji w dniu 30.10.2024 celem wykonania planowanego zabiegu usunięcia migdałka gardłowego (adenotomii). W dniu przyjęcia stan ogólny pacjenta dobry, stan higieniczny prawidłowy. Skóra bladoróżowa, bez wykwitów oraz zmian patologicznych. Dziecko nie zgłasza dolegliwości bólowych. Dziecko jest spokojne, trochę przestraszone, komunikatywne, zadaje pytania o przebieg hospitalizacji. Pacjent jest szczepiony według kalendarza szczepień, brak alergii na leki oraz pokarmy. Matka dziecka zgłasza zmniejszony apetyt oraz niepokój u dziecka. Rodzice dziecka potrzebują edukacji, w zakresie opieki nad dzieckiem po adenotomii. Wnioski. Prowadzone przez pielęgniarkę działania w zakresie profilaktyki, terapii, rehabilitacji oraz edukacji i wsparcia psychicznego pozwoliły na poprawę jakości życia dziecka po zabiegu adenotomii oraz pozwoliły na prawidłowe zaangażowanie rodziców w opiece nad dzieckiem oraz adaptacji do nowej sytuacji zdrowotnej.