Wiedza pielęgniarek pracujących w SPZOZ w Parczewie na temat zdrowego stylu życia - Dąbrowska, Anna; Orzeł, Zbigniew; Zając, Aleksandra; Sutryk, Mariusz; Guz, Ewa; Bajer, Malwina; Iskra, Katarzyna (Innowacje w Pielęgniarstwie i Naukach o Zdrowiu, 2025)
Wstęp. Właściwie prowadzony styl życia oparty na zachowaniach o charakterze prozdrowotnym pozwala na zachowanie dobrego zdrowia i sprawności fizycznej. Właściwe żywienie powala na dostarczenie do organizmu niezbędnych składników odżywczycha realizowana aktywność fizyczna umożliwia pełną sprawność fizyczną. Dla realizowania postaw prozdrowotnych niezbędna jest wiedza, która pozwala na umiejętność wyboru działań sprzyjających zdrowiu i zaniechaniu działań antyzdrowotnych. Cel pracy. Analiza wiedzy pielęgniarek pracujących w SPZOZ w Parczewie w zakresie zdrowego stylu życia. Materiał i metody. Badania realizowano metodą sondażu diagnostycznego, techniką ankietowania. Wykorzystanym narzędziem badawczym była autorska ankieta oraz kwestionariusz zachowań zdrowotnych Zygfryda Juczyńskiego. Badania przeprowadzono w okresie od października do grudnia 2022 roku wśród 100 pielęgniarek aktywnych zawodowo. Badane pielęgniarki były zatrudnione w Samodzielnym Publicznym Zakładzie Opieki Zdrowotnej w Parczewie. Wyniki. Osoby z wyższym poziomem wiedzy wykazywały istotnie statystycznie wyższe wyniki w zakresie: prawidłowych nawyków żywieniowych (Z = 2,58; p < 0,01), zachowań profilaktycznych (Z = 2,74; p < 0,01), pozytywnego nastawienia psychicznego (Z = 2,30; p < 0,05), praktyk zdrowotnych (Z = 2,45; p < 0,05) oraz ogólnych zachowań zdrowotnych (Z = 3,97; p < 0,01) według kwestionariusza IZZ – w porównaniu do osób z niższym poziomem wiedzy. Wnioski. Pielęgniarki z SPZOZ w Parczewie wykazują wysoką wiedzę na temat zdrowego stylu życia, w tym znaczenia aktywności fizycznej we wszystkich grupach wiekowych i jej wpływu na zdrowie. Znają skutki jej braku oraz potrafią komponować posiłki zgodne z zasadami zdrowego żywienia, choć ich wiedza wymaga uzupełnienia w zakresie spożycia warzyw, owoców i ilości wypijanej wody. Czynniki socjodemograficzne nie wpływają istotnie na poziom wiedzy. Pielęgniarki prezentują średni poziom zachowań zdrowotnych, a wyższy poziom wiedzy wiąże się z lepszymi nawykami żywieniowymi, zachowaniami profilaktycznymi, pozytywnym nastawieniem psychicznym i praktykami zawodowymi.