Opieka pielęgniarska stosowana wobec kobiety w ciąży ze zdiagnozowanym stanem przedrzucawkowym zgodnie z modelem adaptacji Roy: opis przypadku - Moğulkoç, Ayşe İrem; Dönmez, Sevgül (Innowacje w Pielęgniarstwie i Naukach o Zdrowiu, 2025)
Wstęp. Przedrzucawka to złożone, wieloukładowe zaburzenie charakteryzujące się nadciśnieniem i białkomoczem, zwykle objawiające się w drugiej połowie ciąży. Oprócz podwyższonego ciśnienia krwi i białkomoczu, obejmuje szeroko rozpowszechnione skutki ogólnoustrojowe, które stanowią poważne zagrożenie dla zdrowia zarówno matki, jak i płodu. Ciąża powikłana przez przedrzucawkę stwarza wyjątkowe wyzwania, które wymagają kompleksowej i ustrukturyzowanej opieki pielęgniarskiej. Teorie i modele pielęgniarskie zapewniają cenne ramy do świadczenia takiej zindywidualizowanej opieki. Cel. Niniejszy raport przypadku ma na celu opisanie opieki pielęgniarskiej świadczonej kobiecie w ciąży, u której zdiagnozowano przedrzucawkę w 29. tygodniu ciąży, wykorzystując jako ramy przewodnie Model Adaptacji Roya (RAM). Opis przypadku. Aby zapewnić poufność, pacjentka jest określana inicjałami S.K. Po uzyskaniu świadomej zgody dane zbierano poprzez obserwację, wywiady i przegląd dokumentacji medycznej. Stan pacjentki oceniano w ramach trybów adaptacyjnych RAM, w tym samooceny, funkcji roli i współzależności. Wnioski. Na podstawie tych ocen opracowano i wdrożono ukierunkowane interwencje pielęgniarskie w celu wsparcia adaptacji i optymalizacji wyników zdrowotnych.