Subiektywna ocena bólu pacjentek po zabiegu usunięciu mięśniaków macicy laparoskopowo a klasycznie - Zaborowska, Jolanta; Orzeł, Zbigniew; Drożdżowska, Magda; Sutryk, Mariusz (Innowacje w Pielęgniarstwie i Naukach o Zdrowiu, 2025)
Wstęp. Tematem pracy była subiektywna ocena bólu pacjentek po zabiegach usunięcia mięśniaków. Problematyka pracy skupiała się wokół porównywania poziomu bólu pacjentek po usunięciu mięśniaków macicy metodą laparoskopową a klasyczną. Cel pracy. Celem głównym pracy była ocena subiektywna poziomu bólu chorych po zabiegu usunięcia mięśniaków macicy metodą laparoskopową a metodą klasyczną. Metody i narzędzia badawcze. Metodą badawczą użytą w pracy był sondaż diagnostyczny. Zastosowaną techniką była ankieta, narzędziem badawczym był kwestionariusz ankiety. Wyniki: Średni poziom bólu ogólnie u wszystkich badanych wyniósł 6,26 co świadczy, że ból był dość silny. Natomiast u chorych po zabiegu metodą laparoskopową średnia bólu wynosiła 4,82, w przypadku chorych po zabiegu metodą tradycyjną wynosi 7,82. Różnice te są istotnie statystycznie p<0,001. Wnioski. Średnia bólu pacjentek po zabiegu metodą laparoskopową była zdecydowanie niższa niż po zabiegu metoda klasyczną. Nawet po leczeniu przeciwbólowym, pomimo że u wszystkich pacjentek jest zdecydowany spadek poziomu bólu to różnica w przypadku średniej bólu była dalej widoczna. W przypadku wieku chorych, czy miejsca ich zamieszkania nie widać znacznych różnic w średniej poziomu bólu. Wykształcenie chorych nie miało również znaczenia w poziomie bólu.