Wspierająca, opiekuńcza i edukacyjna rola pielęgniarki wobec pacjenta pediatrycznego z zespołem FAS – studium indywidualnego przypadku - Czyżewska, Justyna (Innowacje w Pielęgniarstwie i Naukach o Zdrowiu, 2024)
Wstęp. Spożywanie alkoholu w ciąży może powodować nieodwracalne uszkodzenia organizmu dziecka i prowadzić do tzw. zespołu alkoholowego płodowego (FAS, Fetal Alcohol Syndrome) charakteryzującego się wieloma trwałymi defektami rozwojowymi, zarówno neurologicznymi, jak i fizycznymi, które niosą potem ogromne trudności dla dziecka przez jego całe życie. Cel. Celem niniejszej pracy jest rozpoznanie problemów pielęgnacyjnych i wskazanie zadań pielęgniarki wobec pacjenta pediatrycznego z zespołem FAS. Prezentacja przypadku. Pacjent, mający 7 lat i 6 miesięcy, został przyjęty do oddziału w celu przeprowadzenia badań kontrolnych z powodu limfadenopatii, będący jednocześnie pacjentem ze stwierdzonym zespołem FAS. W dniu przyjęcia jego stan był dobry. Aktualnie od kilku dni pacjent skarży się na duszność, a w dniu przyjęcia notowano gorączkę o temperaturze 38˚C. Dodatkowo dziecko często odmawia spożycia posiłków, a po zjedzeniu zupy mlecznej wystąpiła biegunka. Pacjent posiada założoną kaniulę obwodową umieszczoną na prawej dłoni. U dziecka pojawiają się objawy autoagresji, takie jak budzenie się w nocy i uderzanie głową w barierki łóżka, oraz stany depresyjne. Dotychczasowe obserwacje wskazują, że dziecko nie wypowiada się. Ze względu na powyższe, stan pacjenta wymaga ciągłej obserwacji. Mimo pobytu w placówce opiekuńczej, na oddziale będzie pojawiać się matka pacjenta, która potrzebuje edukacji w zakresie opieki nad dzieckiem cierpiącym na duszność i przejawy autoagresji. Wnioski. Pielęgniarka sprawująca opiekę nad dzieckiem z alkoholowym zespołem płodowym zobowiązana jest do uważnego i stałego monitorowania stanu zdrowia pacjenta oraz jego odpowiedzi na zastosowane leczenie i zastosowane techniki pomagające mu prawidłowo funkcjonować. Wymagane jest całościowe oraz indywidualne podejście wobec pacjenta, ale także wprowadzenie konkretnej edukacji wobec opiekunów chorego dziecka.