Opieka pielęgniarska nad dzieckiem po zabiegu usunięcia migdałka gardłowego i migdałków podniebiennych - Obielak, Izabela Dorota (Innowacje w Pielęgniarstwie i Naukach o Zdrowiu, 2024)
Wprowadzenie. Przerost migdałków to dość powszechny problem laryngologiczny. Występuje zazwyczaj w trakcie infekcji wirusowej, jednak często trzeci migdał nie obkurcza się po chorobie samoistnie. Do bezwzględnych wskazań wykonania zabiegu usunięcia migdałków należą m.in. bezdech oraz niedosłuch, które nawracają pomimo leczenia zachowawczego. Zabieg u dzieci wykonywany jest w znieczuleniu ogólnym z intubacją dotchawiczą. Cel. Celem pracy było przedstawienie zagadnień dotyczących opieki pielęgniarskiej nad dzieckiem po zabiegu tonsilloadenotomii wykonanym w znieczuleniu ogólnym. Materiał i metody. W pracy wykorzystano metodę badawczą indywidualnego przypadku z techniką wywiadu z opiekunami dziecka, obserwacji pielęgniarskiej oraz jakościowej analizy dokumentacji pacjenta. Przegląd. U dziecka bezpośrednio po zabiegu tonsilloadenotomii wyodrębniono szereg problemów pielęgnacyjnych. Pielęgniarka jako członek zespołu terapeutycznego, uczestniczy w procesie leczniczym i diagnostycznym i wraz z lekarzem określa cele diagnostyczno-lecznicze, które pozwolą powrócić dziecku do pełnego zdrowia. Wnioski. Prowadzone przez pielęgniarkę działania w zakresie profilaktyki, terapii, rehabilitacji oraz edukacji i wsparcia psychicznego pozwoliły na poprawę jakości życia dziecka po operacji tonsilloadenotomii oraz pozwoliły na prawidłowe zaangażowanie rodziców/opiekunów w opiece nad dzieckiem oraz adaptacji do nowej sytuacji zdrowotnej.