Zadania opiekuńcze i terapeutyczne wobec pacjentów z urazem wielonarządowym po wypadkach komunikacyjnych - Kamiński, Dawid; Stolcman, Cezary (Innowacje w Pielęgniarstwie i Naukach o Zdrowiu, 2024)
Wstęp. Uraz wielonarządowy to uraz, w którym więcej niż jeden narząd uległ uszkodzeniu. Pacjent, który doznał uraz wielonarządowego wymaga kompleksowej opieki, wdrożenia wielu specjalistycznych procedur z szeregu dziedzin medycyny. Cel. Celem pracy jest przedstawienie postępowania z potencjalnym pacjentem z urazem wielonarządowym podczas przyjęcia go do szpitala oraz hospitalizacji w oddziale szpitalnym i wskazanie najczęstszych problemów pielęgnacyjnych. Przegląd. Uraz wielonarządowy jest stanem bezpośredniego życia i wymaga od całego zespołu medycznego zaangażowania, współpracy oraz szybkiego działania w celu niwelowania skutków urazu oraz niedopuszczenia do progresji zmian urazowych. Pielęgniarka pełni nadrzędną role w sprawowaniu opieki nad pacjentem urazowym. Postępowanie lecznicze obejmuje także działania edukacyjne oraz profilaktyczne. Personel pielęgniarski prowadzi na szeroką skalę edukację chorego oraz jego rodziny. Wnioski. Uraz wielonarządowy jest stanem klinicznym, który wymaga natychmiastowej interwencji medycznej na wielu płaszczyznach. Pacjent taki znajduje się w stanie bezpośredniego zagrożenia życia, podjęte działania przez personel medyczny mają znamienny wpływ na stan chorego i jego powrót do pełni zdrowia czy rekonwalescencje.