Jakość opieki pielęgniarskiej w świetle opinii opiekunów noworodków przebywających w oddziale neonatologii - Kochman, Dorota; Jendrzejewska, Aleksandra Angelika (Innowacje w Pielęgniarstwie i Naukach o Zdrowiu, 2024)
Wstęp. Podnoszenie poziomu swojej wiedzy i umiejętności jest wpisane w zawód pielęgniarki i położnej. Warto zatem skupić się na badaniu jakości opieki, poznać opinię pacjentów. Dzięki temu personel medyczny będzie w stanie doskonalić jakość świadczonych usług. Cel. Celem pracy jest analiza poziomu jakości opieki pielęgniarskiej świadczonej wobec noworodków hospitalizowanych w oddziale neonatologicznym oraz ich opiekunów. Materiał i metody. Badania przeprowadzono wśród opiekunów noworodków przebywających w oddziale neonatologii Wojewódzkiego Szpitala Specjalistycznego im. Bł. Księdza Jerzego Popiełuszki we Włocławku, odnośnie jakości życia opieki pielęgniarskiej świadczonej w wyżej wymienionym oddziale. Przed rozpoczęciem badań uzyskano zgodę komisji bioetycznej. Za pomocą metody sondażu diagnostycznego, przy użyciu ankiet własnego autorstwa badano jakość opieki pielęgniarskiej. Procedurę badawczą przygotowano również przy użyciu II części skali zadowolenia Newcastle. Badanie przeprowadzono wśród 100 osób. Wyniki. Za pomocą wymienionych powyżej narzędzi badawczych wykazano, że wiek oraz miejsce zamieszkania opiekuna nie wpływa na jego opinię odnośnie jakości opieki pielęgniarskiej. Ponad to kluczowe znaczenie w ocenie jakości opieki ma dla opiekunów noworodków okazywanie ze strony personelu empatii i zainteresowania zarówno dzieckiem jak i jego opiekunem. Wnioski. Uzyskane wyniki potwierdzają, iż opiekunowie noworodków pozytywnie oceniają jakość opieki w oddziale neonatologii (średnia 81,48), jeśli personel medyczny będzie zapewniał skuteczną komunikację, opiekę opartą na dowodach naukowych oraz wykazywał empatię i zrozumienie zarówno wobec noworodka jak i jego opiekunów.