Analiza stopnia zaawansowania objawów biegunki ostrej wywołanej rotawirusami u dzieci oraz poziomu wiedzy rodziców na temat profilaktyki tego stanu - Kochman, Dorota; Szmygel, Lisa (Innowacje w Pielęgniarstwie i Naukach o Zdrowiu, 2024)
Wstęp. Zakażenia żołądkowo-jelitowe u małych dzieci w postaci ostrej biegunki, o etiologii wirusowej stanowią poważny problem epidemiologiczny i terapeutyczny. Cel. Celem pracy jest określenie stopnia zaawansowania objawów biegunki ostrej u dzieci o etiologii rotawirusowej oraz zbadanie poziomu wiedzy rodziców na temat czynników predysponujących do tego stanu i działań profilaktycznych. Materiał i metody. Zbadano grupę 100 osób w wieku od 18 do 40 lat, rodziców dzieci do 4 roku życia hospitalizowanych z powodu ostrej biegunki Pytania dotyczyły określenie stopnia zaawansowania objawów biegunki ostrej u dzieci o etiologii rotawirusowej oraz zbadanie poziomu wiedzy rodziców na temat czynników predysponujących do tego stanu i działań profilaktycznych. W badaniach wykorzystano metodę sondażu diagnostycznego z wykorzystaniem kwestionariusza ankiety własnej konstrukcji oraz standaryzowanego kwestionariusza oceny stanu dziecka przy przyjęciu i z wykorzystaniem skali CDS. Wyniki. Analiza wyników badań wykazała, że poziom wiedzy rodziców na temat przebiegu, postępowania i profilaktyce w biegunce infekcyjnej u dzieci jest niski. Rodzice niechętnie korzystają ze źródła informacji, jakim jest pielęgniarka i lekarz, a wybierają treści zamieszczone w mediach i internecie, traktując je jako wiarygodne. W wyniku przeprowadzonych badań ustalone zostało, jakie czynniki socjodemograficzne mają wpływ na taki stan wiedzy rodziców. Wnioski. Istotny wpływ na wiedzę rodziców na temat przebiegu, postępowania i profilaktyce w biegunce infekcyjnej u dzieci ma wiek, wykształcenie i miejsce zamieszkania. Okazało się, że płeć rodziców nie ma istotnego wpływu na poziom wiedzy w zakresie omawianego schorzenia.