Jakość życia i wielochorobowość osób starszych - Terzieva, Antoineta; Stambolova, Ivanka; Vasileva, Nadka (Innowacje w Pielęgniarstwie i Naukach o Zdrowiu, 2024)
Wstęp. Jakość życia związana ze stanem zdrowia (HRQoL) stanowi część ogólnej koncepcji (QoL) i reprezentuje ogólny wpływ choroby i jej leczenia na osobę/rodzinę. Wielochorobowość to stan, który odnosi się do obecności dwóch lub więcej chorób przewlekłych towarzyszących życiu jednostki. W populacji osób starszych występuje dość często, ze względu na związane z wiekiem zmiany fizjologiczne i zwiększoną podatność na choroby przewlekłe. Ich osiągnięcie stanu epidemicznego zwiększa ich negatywny wpływ na rozwój społeczno-gospodarczy społeczeństw i pogarsza wskaźniki zdrowia narodu. Cel. Celem niniejszego badania jest określenie jakości życia osób chorych przewlekle, zaproponowanie wskazówek dotyczących jej poprawy, a także ograniczenia głównych czynników ryzyka, które na nią wpływają. Materiał i metody. Przeprowadzono badanie wśród pacjentów cierpiących na choroby przewlekłe. Obejmuje 100 pacjentów losowo, randomizowanych jedynie według wieku (powyżej 55 lat), w przychodniach lekarskich rejonu „Wrabnitsa” – Sofia, badanie przeprowadzono w okresie luty – kwiecień 2024 r. Wyniki. Cukrzyca, nadciśnieniowa choroba serca, przewlekła obturacyjna choroba płuc, choroba żołądkowo-przełykowa pozostają w czołówce listy najczęstszych chorób przewlekłych, a każda z nich wywiera swoje obciążenie na jakość życia pacjenta poprzez izolację społeczną, deformację czy niepełnosprawność. Wnioski. 1. Ograniczenie czynników ryzyka doprowadzi do drastycznego ograniczenia rozprzestrzeniania się chorób i powikłań obniżających jakość życia. 2. Wielochorobowość osób starszych ma istotny wpływ na jakość ich życia. 3. Dobra współpraca pomiędzy pacjentami, ich lekarzami, pielęgniarkami i bliskimi jest ważnym elementem działań na rzecz poprawy jakości życia tych pacjentów.