Rola i zadania pielęgniarki w opiece nad dzieckiem z rozpoznaną cukrzycą typu 1 - studium indywidualnego przypadku - Modracka, Justyna (Innowacje w Pielęgniarstwie i Naukach o Zdrowiu, 2024)
Wstęp. Cukrzyca typu 1 jest współcześnie najczęstszą chorobą przewlekłą. Według badań liczba chorych z roku na rok ciągle wzrasta, a sama choroba stanowi wciąż zagadkę dla ówczesnych lekarzy. Cel. Celem pracy jest wskazanie zadań pielęgniarki, sprawowanych wobec dziecka z rozpoznaną cukrzycą typu 1 oraz przedstawienie problemów pielęgnacyjnych, wynikających z choroby. Prezentacja przypadku. Dziewczynka lat 8 została przyjęta do szpitala z powodu silnego bólu brzucha, wymiotów i osłabienia. Od około dwóch tygodni utrzymuję się u dziecka wzmożone pragnienie (polidypsja) i wielomocz (poliuria). Od kilku dni rodzice zaobserwowali u dziewczynki większą senność, nudności, osłabienie i utratę masy ciała o ok. 2 kg. Śluzówki jamy ustnej widocznie suche, wyczuwalny zapach acetonu (oddech Kussmaula). Na podstawie objawów klinicznych i wyników badań laboratoryjnych rozpoznano cukrzycę typu 1 powikłaną cukrzycową kwasicą ketonową. Rodzice okazują brak wiedzy na temat choroby i są bardzo zaniepokojeni stanem zdrowia swojego dziecka. Wnioski. Pielęgniarka podczas opieki nad dzieckiem z rozpoznaną cukrzycą typu 1 zobowiązana jest do ciągłego monitorowanie podstawowych parametrów życiowych, dążenia do wyrównania stężenia glukozy we krwi, ciągłego jej sprawdzania oraz adekwatnego nawodnienia organizmu oraz stworzenia pozytywnej atmosfery.