Ocena szkolenia z zakresu bezpieczeństwa i higieny pracy dla studentów pielęgniarstwa - Topçu, Sevcan; Ardahan, Melek (Innowacje w Pielęgniarstwie i Naukach o Zdrowiu, 2024)
Wstęp. Pielęgniarki, które stanowią największą część zespołu opieki zdrowotnej, zaczynają stykać się z wieloma narażeniami zawodowymi od początku swojej edukacji i narażenie to trwa przez całe życie zawodowe Cel. Celem badania jest ocena wpływu edukacji w zakresie bezpieczeństwa i higieny pracy na poziom wiedzy studentów drugiego roku pielęgniarstwa. Materiały i metody. Próba w badaniu quasi-eksperymentalnym z jednogrupowym projektem pre-test post-test składała się z 261 studentów drugiego roku pielęgniarstwa. Dane badawcze zostały zebrane za pomocą "Kwestionariusza charakterystyki opisowej" i "Kwestionariusza szkolenia w zakresie bezpieczeństwa i higieny pracy" w okresie od marca do czerwca 2018 roku. Wyniki. Średnia wieku studentów biorących udział w badaniu wynosi 20,87±1,31. Kiedy porównano poziom wiedzy studentów pielęgniarstwa na temat bezpieczeństwa i higieny pracy przed testem i po nim, stwierdzono, że wskaźniki prawidłowej znajomości prawa dotyczącego bezpieczeństwa i higieny pracy, znajomości obowiązków pracowników, znajomości zagrożeń zawodowych dla pracowników służby zdrowia oraz wiedzy na temat tego, co należy zrobić, aby zapobiec zranieniom ostrymi narzędziami, były statystycznie istotne. poziom wzrósł (p <0,05). Wnioski. W badaniu, w którym oceniano wpływ edukacji w zakresie bezpieczeństwa i higieny pracy prowadzonej dla studentów drugiego roku pielęgniarstwa na poziom wiedzy w zakresie bezpieczeństwa i higieny pracy, stwierdzono, że edukacja zapewniła wzrost wiedzy studentów na temat prawa w zakresie bezpieczeństwa i higieny pracy, zagrożeń zawodowych i ochrony przed zagrożeniami zawodowymi dla pracowników służby zdrowia, powiadamiania o wypadkach przy pracy i gospodarki odpadami.