Zaburzenia neuropsychiatryczne związane z dysfunkcjami immunologicznymi wieku dziecięcego - Korkmaz, Ş. Gamze; Keskin, Gülseren (Innowacje w Pielęgniarstwie i Naukach o Zdrowiu, 2023)
Wstęp. Omawiane jednostki chorobowe są znane jako dziecięce zespoły neuropsychiatryczne, ponieważ opisano, że patogeny zakaźne inne niż paciorkowce są również związane z objawami neuropsychiatrycznymi. Pediatryczne autoimmunologiczne zaburzenie neuropsychiatryczne są związane z zakażeniem paciorkowcami (PANDAS) i pediatryczny zespół neuropsychiatryczny o ostrym początku (PANS). Cel. Celem pracy była ocena zaburzeń neuropsychiatrycznych związanych z dysfunkcjami immunologicznymi w dzieciństwie. Przegląd. PANS/PANDAS odnosi się do ostrego i dramatycznego początku zespołu neuropsychiatrycznego u dzieci, w tym OCD i/lub tików. Przypuszcza się, że jest on wynikiem reakcji autoimmunologicznej na jądra zwojów podstawy mózgu, zapoczątkowanej przez infekcję paciorkowcami grupy A. Badania wskazują na reakcje neurozapalne w zwojach podstawy mózgu i powiązanych sieciach. Wnioski. Ocena strategii leczenia PANS/PANDAS pozostaje wyzwaniem, ponieważ jest to rzadka choroba z kilkoma opublikowanymi badaniami wysokiej jakości. Niewiele wiadomo o jej etiologii, metodach diagnostycznych, sposobach leczenia lub długoterminowych skutkach. Jednakże, ponieważ setki dzieci i rodzin cierpią z powodu wyniszczających skutków choroby, choroby zakaźne powinny być dokładnie oceniane pod kątem PANS/PANDAS, szczególnie w pediatrycznej grupie wiekowej. Nawet w przypadku braku dowodów, na których można oprzeć interwencje, w zakresie zaawansowanej praktyki pielęgniarskiej leży zapewnienie opieki psychoterapeutycznej z empatyczną perspektywą dla dzieci i rodzin borykających się z frustracją, strachem i niepokojem, spowodowanym chorobą.