Nıemy krzyk pıelęgnıarek: badanıe jakoścıowe - Kayserilioğlu, Gülşah; Bulut, Özlem Ülkü (Innowacje w Pielęgniarstwie i Naukach o Zdrowiu, 2023)
Wstęp. Współcześnie wzrasta znaczenie nauk pielęgniarskich w organizacji, realizacji i rozwoju ochrony zdrowia. Pielęgniarki pracujące w placówkach ochrony zdrowia spotykają się z niezliczonymi tragediami podczas udzielania świadczeń zdrowotnych pacjentom i rodzinom, gdzie udzielana jest pomoc nieprzerwanie przez 7 dni 24 godziny. Zmiany biopsychospołeczne obserwowane u jednostek w wyniku przemocy w środowisku pracy to niemy krzyk. Konieczne jest dzielenie się uczuciami i doświadczeniami, aby cichy krzyk był słyszalny. Cel. Artykuł ma na celu przyczynienie się do badań narracyjnych, zwrócenie uwagi na przemoc doświadczaną przez pielęgniarki w środowisku pracy oraz nieadekwatność podjętych działań poprzez zbadanie historii pacjentów dwóch pielęgniarek z doświadczeniem klinicznym. Metody. W badaniu poproszono dwie pielęgniarki z co najmniej pięcioletnim doświadczeniem zawodowym o napisanie jednej z najbardziej pamiętnych historii, jakie przeżyły w swoim życiu zawodowym. Historie zostały przeanalizowane za pomocą „powieści, opowieści, eposu, opowieści, pamiętnika, pamięci, mitologii i analogicznej skali ocen”. Wyniki. W niniejszym badaniu omówiono trzy podproblemy. Dane dotyczące każdego podproblemu zostały zebrane i przeanalizowane. W tych dwóch narracjach ustalono, że pacjenci zachowywali się nieprawdopodobnie w niektórych sytuacjach, a ich problematyczne zachowanie było dominującą cechą wspólną. W pierwszej narracji kategorie można sklasyfikować w ramach „Zachowania pacjentów – rozwiązania pielęgniarek”, a w drugiej narracji w kategorii „Emocje pacjenta – emocje pielęgniarek”. Podstawowy punkt, do którego należy dotrzeć w obu historiach, można uznać za następujący: „Profesjonalne podejście pracowników służby zdrowia do trudnych zachowań pacjentów, z którymi się stykają”. Częstość występowania przemocy mogłaby zostać zmniejszona, gdyby pielęgniarki posiadały odpowiednią wiedzę zawodową, doświadczenie i umiejętności oraz informowały pacjentów o procedurach. Wnioski. W niniejszym opracowaniu podkreślono, że w przypadku przemocy wobec pracowników ochrony zdrowia w Turcji nie podejmuje się wystarczających środków, co poważnie wpływa na zdrowie pracowników i negatywnie wpływa na funkcjonalność usług zdrowotnych pod względem jakości.