Wiedza pielęgniarek na temat profilaktyki rozprzestrzeniania zakażenia bakterią Clostridium difficile - Grączewska, Natalia (Innowacje w Pielęgniarstwie i Naukach o Zdrowiu, 2022)
Wstęp. Zakażenia szpitalne dotyczą wszystkich placówek ochrony zdrowia na całym świecie. Pomimo rozwoju medycyny, stanowią duże zagrożenie nie tylko dla pacjentów hospitalizowanych, lecz także dla pracowników ochrony zdrowia oraz osób odwiedzających placówkę. Zakażenia związane z opieką zdrowotną wpływają na pogorszenie przebiegu choroby podstawowej, wydłużają czas pobytu pacjenta, zwiększają koszty leczenia oraz wpływają na wzrost śmiertelności pacjentów. Szerokie rozprzestrzenienie się zakażenia może doprowadzić do zamknięcia oddziału czy szpitala. Cel. Celem pracy jest ocena poziomu wiedzy pielęgniarek na temat rozprzestrzeniania zakażenia bakterią Clostridium difficile. Materiał i metody. Przedmiotem badań jest wiedza pielęgniarek na temat rozprzestrzeniania zakażenia bakterią Clostridium difficile. Dla potrzeb pracy skorzystano z metody sondażu diagnostycznego a narzędziem badawczym był autorski kwestionariusz ankiety. Wyniki. Poziom wiedzy najwyższy był w grupie osób w wieku 41 –50 lat, najniższy w grupie osób w wieku do 30 lat. Wykazano zależność między stanem posiadanej wiedzy na temat rozprzestrzeniania się zakażenia bakterią Clostridium difficile a stażem pracy. Zaobserwowano, że poziom wiedzy najwyższy był w grupie osób pracujących ponad 20 lat, najniższy w grupie osób pracujących do 5 lat. Wykazano zależność między stanem posiadanej wiedzy na temat rozprzestrzeniania się zakażenia bakterią Clostridium difficile a oceną własnego deficytu wiedzy. Zaobserwowano, że poziom wiedzy najwyższy był w grupie osób oceniających deficyt swojej wiedzy w zakresie samego zakażenia bakterią Clostridium difficile, najniższy w grupie osób oceniających deficyt swojej wiedzy w zakresie higieny. Wnioski. Analiza wyników przeprowadzonych badań potwierdziła, że staż pracy oraz tytuł zawodowy pozytywnie kształtuje znajomość procedur wśród personelu. Ankietowane pielęgniarki są dobrze przygotowane do pracy z pacjentem zarażonym CD.