Nawyki żywieniowe młodzieży w szkołach średnich a zaburzenia odżywiania - Kochman, Dorota; Bartkowska, Justyna (Innowacje w Pielęgniarstwie i Naukach o Zdrowiu, 2022)
Wstęp. Nieprawidłowe nawyki żywieniowe wśród młodych ludzi niosą za sobą negatywne skutki zdrowotne, których konsekwencje bywają niebezpieczne. Cel: Celem niniejszej pracy jest ocena nawyków żywieniowych wiedzy oraz świadomości zdrowego odżywiania wśród badanej młodzieży przez pryzmat ryzyka zaburzeń odżywiania. Materiał i metody. Za pomocą metody sondażu diagnostycznego i szacowania, przy użyciu ankiety własnego autorstwa badano nawyki żywieniowe młodzieży w kontekście zaburzeń odżywiania. Procedurę badawczą przygotowano w oparciu o oryginalną wersję kwestionariusza EAT-26 i ORTO-15. Badanie przeprowadzono wśród 70 osób w wieku od 15 do 19 lat. Wyniki. Wykazano, że złe nawyki żywieniowe w badanej grupie wpływają negatywnie na wybranych badanych. Dochodzi do zaburzeń odżywiania m.in. otyłości i nadwagi. Większość przebadanej młodzieży odżywia się zdrowo, nie wykazują oni problemów w sferze fizycznej, psychicznej i społecznej. Mają oni prawidłową masę ciała odpowiednią do ich wieku. Wnioski. Nieprawidłowe nawyki żywieniowe młodzieży są coraz częstszym problem w dzisiejszych czasach, z którym zmaga się duża grupa społeczeństwa. Nadmierne spożywanie posiłków, brak ich regularności, unikanie pierwszych śniadań, jedzenie posiłków typu fast-food lub z dużą zawartością cukru, prowokowanie wymiotów staje się główną przyczyną nieprawidłowej masy ciała. Prowadzi to do szeregu negatywnych konsekwencji, a mianowicie pogorszeniu ulega zdrowie fizyczne i psychiczne młodych ludzi, a także dochodzi do zaburzeń odżywiania. Większość młodzieży, która została poddana badaniu wykazała się wiedzą z zakresu zdrowego odżywiania i nie wykazała nieprawidłowych zaburzeń odżywiania. Jednakże wśród ankietowanych znalazła się grupa młodzieży, u której konieczne jest wprowadzenie edukacji zdrowotnej, aby mogli oni zacząć niwelować złe nawyki żywieniowe.