Opieka pielęgniarska nad pacjentem w przebiegu raka płuc - Szyjkowska, Emilia (Innowacje w Pielęgniarstwie i Naukach o Zdrowiu, 2022)
Wstęp. Rak płuc jest to nowotwór złośliwy o bardzo heterogennej biologii i złym rokowaniu. Nowotwór ten jest najczęstszą przyczyną zgonów. Rak ten ma objawy o charakterze nieswoistym, które pojawiają się późno. Nowotwór płuc dotyczy osób starszych. Głównymi czynnikami ryzyka powstawania raka płuc są: aktywne palenie tytoniu, bierne palenie tytoniu. Rak płuca przez bardzo długi czas nie daje objawów i dolegliwości. Głównymi problemami, z którymi musi uporać się pielęgniarka są: ból w klatce piersiowej, nasilająca się duszność spoczynkowa, kaszel, krwioplucie, gorączka. Podstawowymi badaniami służącymi do diagnostyki tego nowotworu są badania krwi oraz RTG klatki piersiowej. Najczęstsze metody leczenia to chemioterapia, radioterapia oraz leczenie chirurgiczne. Cel. Celem pracy jest określenie zadań sprawowanych przez pielęgniarkę w planie opieki wdrażanej wobec pacjenta z rakiem płuc. Prezentacja przypadku. Pacjent lat 66 przyjęty do oddziału chorób płuc w trybie pilnym w celu pogłębienia diagnostyki zmiany guzowatej płuca lewego w wykonanym ambulatoryjnie RTG klatki piersiowej. Jest to druga doba pobytu chorego w oddziale. Jest nałogowym palaczem tytoniu. Dodatkowymi chorobami są refluks żołądkowo-przełykowy oraz przerost gruczołu krokowego i nadciśnienie tętnicze. Wnioski. Dominującymi problemami pielęgnacyjnymi pacjenta z rakiem płuc są: duszność spoczynkowa, męczący kaszel z odkrztuszaniem krwistej wydzieliny, ból w klatce piersiowej, wzmożona potliwość, zaparcia. Zadaniem pielęgniarki w opiece nad pacjentem z rakiem płuc jest udział w minimalizowaniu wszelkich dolegliwości wynikających z choroby, asystowanie przy zaspokajaniu potrzeb pacjenta, wsparcie psychiczne dla pacjenta oraz jego rodziny w przebiegu choroby o niepomyślnym rokowaniu.