Przygotowanie pacjentki do samoopieki po zabiegu mastektomii - Górniewicz, Martyna; Antczak, Paulina (Innowacje w Pielęgniarstwie i Naukach o Zdrowiu, 2021)
Wstęp. Obecnie rak piersi plasuje się na pierwszym miejscu pod względem zachorowalności u kobiet w Polsce. W celu leczenia raka piersi stosuje się mastektomię. Przygotowanie pacjentki do samoopieki po mastektomii obejmuje nie tylko sferę fizyczną, ale także psychiczną. Cel. Celem pracy jest analiza wybranych metod samoopieki dla pacjentki po zabiegu mastektomii. Materiał i metody. W pracy dokonano analizy literatury poświęconej zagadnieniom opieki pielęgniarskiej nad pacjentką po zabiegu mastektomii oraz właściwym przygotowaniu jej do samoopieki. Przegląd. Rozwojowi nowotworu piersi sprzyja szereg różnych czynników. Istotnym aspektem leczenia jest określenie stadium zaawansowania i dobranie odpowiedniej terapii. Jedną z metod postępowania leczniczego jest mastektomia. Wówczas ważnym elementem procesu terapeutycznego jest wyjaśnienie pacjentce celu zabiegu i przygotowanie jej do dalszej samoopieki. Wnioski. Rak piersi istotnie modyfikuje jakość życia pacjentek.Po zabiegu mastektomii niezbędne jest zapewnienie prawidłowej opieki pielęgniarskiej pod względem psychicznym oraz fizycznym.Wpływa to na komfort pacjentki w trakcie pobytu, oraz po wyjściu ze szpitala.