Opieka pielęgniarska nad pacjentem w przebiegu marskości wątroby z wykorzystaniem ICNP® - Rybka, Mariola; Krakowska, Donata (Innowacje w Pielęgniarstwie i Naukach o Zdrowiu, 2021)
Wstęp. Marskość wątroby to przewlekła choroba postępująca o charakterze bliznowacenia miąższu wątroby. Marskość wątroby jest postępującą i nieodwracalną chorobą prowadząca do jej niewydolności. Upośledzenie pracy wątroby prowadzi nieuchronnie do szeregu zmian w organizmie człowieka. Obecnie szacuje się, że około 60% pacjentów umiera w ciągu czterech lat od ustalenia rozpoznania niewydolności wątroby. Marskość wątroby obniża jakość życia powodując jednocześnie narastające problemy społeczne, psychiczne, zdrowotne i emocjonalne. Poważnym powikłaniem długotrwałego zatrucia, wynikającego z niewydolności wątroby, jest encefalopatia wątrobowa, która prowadzi do uszkodzenia mózgu. Cel pracy. Celem pracy jest zastosowanie odpowiednich interwencji pielęgniarskich wobec pacjenta z marskością wątroby powstałą w skutek nadużywania alkoholu przebywającego w oddziale szpitalnym. Prezentacja przypadku. 34-letni mężczyzna z marskością wątroby w okresie względnej wydolności wątroby powstałą w wyniku wieloletniego nadużywania alkoholu hospitalizowany w oddziale szpitalnym z powodu dekompensacji funkcji wątroby w postaci zażółcenia powłok skórnych, obrzęków podudzi, śladowego wodobrzusza oraz objawów płynu w jamie opłucnej prawej. Wnioski. Całościowa opieka zapewniona ze strony personelu medycznego znacznie poprawiła stan ogólny oraz samopoczucie pacjenta, jednak wszystkie działania należy systematycznie realizować, by przeciwdziałać postępującemu procesowi niewydolności wątroby.