Zadania pielęgniarki w redukcji ryzyka upadków u pacjenta geriatrycznego w przebiegu choroby Parkinsona – studium indywidualnego przypadku - Jabłońska, Aneta; Jabłoński, Marcin (Innowacje w Pielęgniarstwie i Naukach o Zdrowiu, 2026)
Wstęp. Choroba Parkinsona jest postępującym schorzeniem neurodegeneracyjnym, prowadzącym do zaburzeń ruchowych oraz licznych objawów pozaruchowych. Jednym z najpoważniejszych problemów w tej grupie pacjentów są upadki, które stanowią istotne zagrożenie dla zdrowia i życia osób starszych. Cel. Celem pracy jest przedstawienie roli oraz zadań pielęgniarki w redukcji ryzyka upadków u pacjenta geriatrycznego z chorobą Parkinsona. Prezentacja przypadku. W pracy wykorzystano: metodę indywidualnego przypadku oraz analizę literatury z zakresu diagnostyki i metod leczenia pacjentów geriatrycznych w przebiegu choroby Parkinsona i wynikających z choroby problemów pielęgnacyjnych. Przedmiotem pracy jest podmiot opieki, czyli pacjent geriatryczny z rozpoznaniem choroby Parkinsona objęty opieką podstawowej opieki zdrowotnej. Wnioski. Pacjent z chorobą Parkinsona wymaga kompleksowej, holistycznej opieki. Kluczową rolę odgrywa pielęgniarka, której zadaniem jest identyfikacja czynników ryzyka upadków, wdrażanie działań profilaktycznych, edukacja pacjenta i jego rodziny oraz monitorowanie efektów terapii.