Ryzyko rozwoju odleżyn wśród seniorów hospitalizowanych w oddziale internistycznym - Duda, Emilia (Innowacje w Pielęgniarstwie i Naukach o Zdrowiu, 2026)
Wstęp. Odleżyny stanowią istotny problem kliniczny i dotyczy zazwyczaj osób długotrwale unieruchomionych. Grupę największego ryzyka stanowią ludzie starsi, niesamodzielni, niepełnosprawni, terminalnie i przewlekle chorzy. Odleżyny stanowią źródło bólu, obniżają jakość życia chorych oraz wydłużają czas pobytu w szpitalu oraz powrotu do zdrowia. Cel. Głównym celem pracy jest analiza wybranych uwarunkowań rozwoju odleżyn wśród seniorów hospitalizowanych w oddziale internistycznym. Materiał i metody. Badania przeprowadzono wśród 100 seniorów hospitalizowanych w oddziale internistycznym. Wykorzystane zostały takie metody badawcze jak: sondaż diagnostyczny, metoda szacowania, metoda analizy i krytyki piśmiennictwa. Techniki zastosowane w badaniu to: wywiad, obserwacja, analizowanie dokumentacji zdrowotnej pacjenta, ankietowanie, technika skali szacunkowej. W pracy wykorzystano autorską metryczkę, skalę Norton, Barthel, Braden oraz dokumentację zdrowotną pacjenta. Wyniki. Badania wykazały zróżnicowane ryzyko rozwoju odleżyn wśród seniorów hospitalizowanych w oddziale internistycznym z uwagi na zmienne socjodemograficzne, deficyty samoopieki oraz kategorię opieki. Wnioski. Ryzyko rozwoju odleżyn wśród seniorów hospitalizowanych w oddziale internistycznym istotnie różni się w zależności od wybranych zmiennych socjodemograficznych, takich jak wiek, miejsce zamieszkania, sposób zamieszkania oraz BMI. Wyższe ryzyko odleżyn dotyczyło seniorów ze starszych grup wiekowych mieszkających samotnie w mieście. Ryzyko rozwoju odleżyn wśród seniorów hospitalizowanych w oddziale internistycznym istotnie różni się w zależności od deficytów samoopieki. Osoby z wyższym ryzykiem rozwoju odleżyn istotnie częściej wykazywały deficyty samoopieki, podczas gdy osoby z małym ryzykiem rozwoju odleżyn prezentowały wyższą samodzielność w codziennym funkcjonowaniu. Ryzyko rozwoju odleżyn istotnie koreluje z kategorią opieki dedykowaną seniorom hospitalizowanym w oddziale internistycznym. Osoby z wysokim ryzykiem rozwoju odleżyn były częściej kwalifikowane do kategorii opieki, która obejmuje osoby wymagające pełnej lub częściowej pomocy w codziennych czynnościach samoobsługowych. Z kolei osoby z mniejszym ryzykiem rozwoju odleżyn zaliczano częściej do kategorii osób samodzielnych w ramach samoopieki.